"Det känns så klart kul att kunna föra vidare traditionen av hockeyspelande i familjen", säger Ted Brithén. Foto: Thomas Rödin

Ted Brithén vill vinna SM-guld med Rögle

"Ängeholmarna är värda ett guld"

NV-SKÅNE.

Ted Brithén föddes i Stockholm, men redan när han var 8 månader så gick flyttlasset vidare till Linköping där pappa Jim fått ett tränarjobb. Fyra år senare flyttade familjen ner till Ängeholm och det var vid denna tidpunkt som Ted började på skridskoskola och det första fröet till hans hockeykarriär såddes.

Av
Thomas Rödin

– Jag såg nog alltid upp till pappa och hans jobb under uppväxttiden. Grabbarna i lagen han tränade var ju så klart de coolaste man kunde hänga med och därför blev det naturligt att man själv också ville prova på att spela. Jag minns att jag sa till min farmor att jag skulle bli hockeyproffs när jag blir stor så att jag kunde ta hand om henne, berättar Ted.

Att hockeytraditionen är stark inom Brithénfamiljen är väl dokumenterat. Pappa Jim har förutom en lång spelarkarriär även coachat såväl elitklubbar som landslag och storebror Tim är huvudtränare för Helsingborgs HC.

– Pappa var nog den sista spelaren i Rögle som verkligen växt upp i Tånga/Rögle och det känns så klart kul att kunna föra vidare traditionen av hockeyspelande i familjen.

Och kanske finns det möjlighet att traditionen lever vidare i ytterligare generationer. Ted och hans sambo Johanna blev tidigare i år nämligen föräldrar till två tvillingflickor. Något som Ted beskriver som en helt ny dimension i livet.

– Tjejerna är sju månader nu så det är full rulle hela tiden. Medan man byter blöja på den ena, så hinner den andra sticka iväg, så det gäller att ha full koll. Men det är jätteroligt och jag kan bara se positiva saker med att ha blivit förälder. Det är viktigt för mig att aktivera mig och samtidigt kunna koppla bort hockeyn. Jag gillar att ha mina nära och kära omkring mig och är ganska hemmakär. Just nu håller vi på att bygga ett hus ute i Skepparkroken, och därför får det bli mitt smultronställe.

Jag har inget problem med att vädra mina åsikter

Teds hockeyresa började som sagt redan i unga dagar i Rögle BK. Efter några år i juniorlagen så SHL-debuterade han redan som 18-åring och säsongen 10/11 var han bofast i A-lagstruppen. Efter tre hela säsonger i Rögles A-lag gick han till HV71 där han spelade i fyra säsonger. Under tiden där hann han med att bli lagkapten, debutera i Tre Kronor samt vinna SM-guld.

– På ett sätt kan man nog säga att det tur för mig att Rögle åkte ur Elitserien säsongen 09/10. För det gjorde att jag fick chansen att spela till mig en ordinare plats i laget i Allsvenskan. Och sen fick jag ju även vara med om att ta upp klubben i finrummet igen. Sen följde en bra sejour i HV71 som jag kunde kröna med ett SM-guld det sista året. Att få chansen att spela i landslaget var givetvis även det en stor upplevelse.

Hur ser du på framtiden?

– Rögle är min moderklubb och det här är hemma för mig. Klubben är inne på en spännande resa och den vill jag vara delaktig i och hjälpa klubben att nå fler framgångar. Den största upplevelsen vore att någon gång få vinna ett SM-guld med Rögle. Ängeholmarna lever ju för sin hockey och är värda ett guld. Sen finns det ju så klart tankar om att nån gång prova på proffslivet utomlands, men jag tror att det är viktigt att leva i nuet och fokusera hundra procent på det man gör för stunden.

– När det gäller tiden efter karriären så har jag väl inte funderat så mycket än, men jag utesluter inte en tränarkarriär då jag är väldigt intresserad av taktik och gruppdynamik. Annars kanske någon form av eget företagande eftersom jag gillar att kunna påverka mina arbetsuppgifter och bestämma över min egen tid.

Ted agerar i år assisterande lagkapten i Rögle och trivs med att få ta ansvar. Att ha en ledarroll i Rögle BK är dock inget nytt i Teds släkt. Farfar Hilmer Persson var ordförande i klubben pappa Jim var lagkapten i klubben under våren 1982.

– Jag har inget problem med att vädra mina åsikter och bidrar gärna med min erfarenhet. Vi har väldigt många naturliga ledare i det här omklädningsrummet, men i en kaptensroll handlar det också om att visa vägen och vara hjälpsam och se till att alla trivs. Det är fantastiskt kul om jag kan bidra till hjälpa andra att hitta rätt och komma vidare i karriären, avslutar Ted.

Personligt

Namn: Ted Brithén

Ålder: 27 år

Bor: Ängelholm

Familj: Sambo och två döttrar

Position: Center

Tidigare klubbar: Rögle, Sarnia Sting, HV71

Publicerad 21 January 2019 07:00