"Den största delen av min fritid går åt till att umgås med familj och vänner", säger Rögles ytterforward Daniel Zaar. Foto: Thomas Rödin

Daniel Zaar: "Det här är en grymt viktig säsong för mig"

Jonstorpskillen Daniel Zaar är tillbaka i klubben där han fick sitt stora genombrott

NV-SKÅNE.

Daniel Zaar växte upp i Jonstorp och fick sitt stora genombrott säsongen 2013-14 när han som junior gjorde 36 poäng på 52 matcher för Rögle i Hockeyallsvenskan.

Av
Thomas Rödin

Ett genombrott som sedermera skulle komma att ge honom ett NHL-kontrakt med Columbus Blue Jackets. Det första året på avtalet spelade han dock som utlånad till Luleå i SHL, där han bland annat kamperade ihop med Chris och Cam Abbott.

- Det var ganska naturligt att det skulle bli just hockey för min del, med tanke på att jag växte upp i Jonstorp. Min storebror, som är två år äldre än mig, började spela och även min pappa har spelat i Jonstorps IF en gång i tiden. Han blev sen min tränare i de olika ungdomslagen när jag växte upp. När det blev dags för gymnasiet så började jag på Rögles hockeygymnasium. Efter några år så etablerade jag mig i A-laget, och sen gick allt väldigt snabbt, berättar Daniel.

Efter två år i Nordamerika, där han bland annat vann AHL-slutspelet, så återvände Daniel till svensk hockey och Malmö Redhawks inför förra säsongen, där det dock bara blev en säsong.

- Det funkade väl inte riktigt så bra som jag hade hoppats i Malmö. Och när jag träffade Rögle så fick jag tidigt ett bra intryck av bröderna Abbott som är drivna personer och som verkligen vill åstadkomma något stort. Det här är en grymt viktig säsong för mig, men också för klubben. Jag tror absolut att Rögle har någonting bra på gång.

Hur ser du på framtiden och livet efter karriären?

- Jag har egentligen inte funderat så mycket över livet efter hockeykarriären än. Men jag har väl haft lite funderingar på att eventuellt börja plugga lite kurser. Som det känns just nu så tror jag iaf inte att jag kommer fortsätta som tränare eller scout. Vad gäller framtiden som spelare så hoppas jag så klart få möjligheten att åka över till Nordamerika och NHL igen. Och det hade givetvis varit väldigt kul att få chansen att spela i landslaget, även om konkurrensen om platserna där är stenhård.

Det hade givetvis varit väldigt kul att få chansen att spela i landslaget

Daniels familj bor fortfarande kvar i Jonstorp, men själv valde han att slå sig ned i Helsingborg när han återvände till Rögle. De starka banden till byn där han växte upp finns dock kvar, och när det blir dags att välja smultronställe så faller valet på ishallen i Jonstorp.

- Det här är ju en liten by där alla känner alla och där mycket kretsar just kring hockeylaget. Jag hade en fin uppväxt här, och för mig så betyder Jonstorp framför allt lugn och trygghet. Man kunde cykla eller gå vart man än skulle och ishallen stod alltid öppen för oss. Jag skulle säga att det här är den perfekta platsen för en barnfamilj att slå sig ned på. Men för min egen del så trivs jag med att bo inne stan där det finns ett större utbud och händer mer.

Hur spenderar du helst din lediga tid?

- Den största delen av min fritid går åt till att umgås med familj och vänner. Jag tror det är viktigt att kunna koppla bort hockeyn ibland och fokusera på andra saker. Brorsan har även inpirerat mig till att börja läsa lite mer böcker på sistone. Annars så spelar jag gärna golf och padel eller tar en tur på havet med vår båt. Jag har också förmånen att ha en familj som är väldigt intresserad av att följa min hockeykarriär. Jag tror inte min mamma har missat en enda match de senaste åren. Till och med när de är utomlands så brukar hon lyckas hitta nåt sätt att se matchen online.

Efter en lite knackig inledning på seriespelet så tycker Daniel att spelet och samarbetet inom laget börjar se allt bättre ut igen. Det är små marginaler och väldigt lite som krävs för att vinnarmentalitet och självförtroende ska komma tillbaka.

- Jag gillar att vi fått lite förväntningar på oss, men då måste man också se till att leverera. För egen del fokuserar jag på att hålla mig hel, frisk och i bra form. Känner jag mig bara pigg i kroppen så kommer säkerligen poängen att trilla in efter hand. Det känns också om jag har blivit smartare på isen genom åren. När jag var yngre åkte jag för fullt på varje puck, fast det inte behövdes. Nu är jag mer ekonomisk och ger hundra procent när det är läge.

Personligt

Namn: Daniel Zaar

Ålder: 24 år

Bor: Helsingborg

Position: Ytterforward.

Tidigare klubbar: Jonstorps IF, Rögle BK, BIK Karlskoga, Luleå HF, Lake Erie Monsters, Cleveland Monsters, Malmö Redhawks

Publicerad 23 January 2019 07:00