Polishunden Django hyllas nu för sin insats tidigare i veckan.

Polishunden Django hyllas nu för sin insats tidigare i veckan. Foto: Hundgruppen polisen nordvästra Skåne

Polishunden Django hyllas som hjälte

"Ett fantastiskt jobb av såväl hundar som hundförare"

NV-SKÅNE/HELSINGBORG.

Så sent som i våras var Django nära att mista livet då han blev knivskuren av en gärningsman. I veckan spelade han en nyckelroll vid en allvarlig händelse i Småland. Nu hyllas den nordvästskånska polishundens insats.

En insats utspelade sig tidigare i veckan utanför Älmhult där ett flertal personer riskerade att skadas, enligt nordvästskånska polisen. Polishunden Django med hundförare var på plats med tre hundpatruller från Malmö, Växjö och Helsingborg för att bland annat söka upp en kvinna med två barn som var på flykt i skogen.

Efter en tids letande avlöste django med förare hundpatrullen från Växjö och lyckades spåra upp kvinnan, därefter ett av de två barnen. En annan polishund med förare hittade sedan det andra barnet.

"Ett fantastiskt jobb av såväl hundar som hundförare som är väl värt att hyllas och som troligtvis inte haft samma "lyckliga" utgång utan dessa. Även övriga kollegor på plats förtjänar naturligtvis ett beröm för sin del av insatsen", skriver polisen i nordvästra Skåne på sin facebooksida.

I somras höll en insats på att kosta Django livet, då en man knivhögg honom svårt.

– Mirakulöst är han tillbaka både fysiskt och mentalt, sa Thomas Anderberg, chef för polisens hundverksamhet i nordvästra Skåne, till Lokaltidningen efter händelsen.

Mannen som högg Django åtalades bland annat för grovt hot mot tjänsteman, olaga hot och skadegörelse och dömdes sedan luten vård och skadestånd om 15 000 kronor till hundföraren.

Publicerad 24 January 2019 14:46