"Glädjande nog har jag redan från start fått en större roll i laget än vad jag kanske hade vågat hoppas på", säger Leon Bristedt. Foto: Thomas Rödin

Leon Bristedt: "Jag siktar så klart på att ta mig till NHL"

Rögleforwarden om livet och karrären

NV-SKÅNE.

Leon Bristedt växte upp på Resarö, som är en fyra kilometer lång ö i Vaxholms kommun med fast bilförbindelse in till fastlandet. Närheten till vattnet gjorde att det redan från tidig ålder blev naturligt att skejta loss på isen på vintrarna och spendera sommar halvåret med att fiska och bada.

Av
Thomas Rödin

– Jag har alltid haft ett stort intresse för att vara ut i naturen, och det präglas så klart av platsen som jag växte upp på. På vintrarna lekte jag och kompisarna på isen, åkte skridskor och spelade hockey. På sommaren blev det istället fotboll eller så fiskade vi i havet. Det var en fantastisk plats att växa upp på, säger Leon.

Hockeykarriären började han i Vaxholm, för att sedan få större delen av sin hockeyuppfostran i Nacka. Men saken är den att det egentligen aldrig var självklart att det skulle bli just hockey som blev huvudspåret.

– Jag spelade både fotboll och hockey när jag var yngre. Och faktum är att jag på den tiden nog tyckte att fotbollen var roligare. Men sen visade det sig väl att jag hade större talang för hockeyn och då var det ju där möjligheterna öppnades. Min pappa Johan spelade också hockey i ungdomsåren, och jobbar numera heltid med företaget TopHockey Sweden som brinner för att utveckla individer och hjälpa dem nå sin högsta nivå inom hockeyn.

Efter att ha spenderat några år på hockeygymnasiet i Nacka kom Leon som junior till Linköping och var under de åren bofast i både ungdoms- och juniorlandslag. På meritlistan finns även VM-spel med U17, U18 och J20.

– Det flöt på bra och tiden i Linköping var väldigt nyttig för mig. Framför allt måste jag lyfta juniortränaren Klas Östman som är en jätteduktig coach och har haft jättestor påverkan på mig. Han gav mig det utrymme jag behövde och fick mig att bli en bättre hockeyspelare.

Det har alltid varit viktigt för mig att skaffa mig en utbildning

Leon lämnade sedan svensk hockey och LHC 2014 efter att ha vunnit poängligan i J20-serien. Då flyttade forwarden till Nordamerika för att gå college på University of Minnesota.

– Det har alltid varit viktigt för mig att skaffa mig en utbildning att kunna falla tillbaka på efter karriären, och därför kändes det rätt att flytta till USA. Hockeyn är ju något som är extremt roligt, men en dag kommer det ju att ta slut. Mitt mål är att efter den aktiva karriären ta mig in i affärslivet och jag har nu en kandidatexamen, med möjlighet att i framtiden kunna fördjupa mig i en masterexamen. I den här branschen möter man ju också många intressanta människor och kan skapa sig ett gediget nätverk inom en massa olika branscher.

Hur upplevde du tiden i USA?

– Man skulle kanske kunna kalla det en berg- och dalbana. Första säsongen var jättetuff både socialt och hockeymässigt. Jag hade ett distansförhållande, skulle göra skolan på ett annat språk, det var en ny typ av hockey och då samtidigt komma in i University of Minnesota som nästan bara rekryterar spelare från Minnesota. Andra säsongen gick som på räls. Jag kom in i skolan bra, gjorde 20 mål och var en ledande spelare i laget på alla sätt. Jag blev bekvämare, kom in i allt och fick även åka hem över julen det året, vilket var skönt. Även den tredje säsongen flöt på bra, men sista säsongen var tung. Hela laget hade det tufft och det var jobbigt. Det var mycket som inte funkade för mig personligen, men framförallt för laget. Men tiden i USA har varit lärorik på många sätt och jag har verkligen utvecklats.

Efter avslutade studier så har Leon nu slagit sig ner i Skåne och ser fram emot en säsong i ett Rögle som han beskriver som nytänkande och spännande. När han ska välja sitt eget smultronställe så blir det pirarmarna ute vid Skälderviken och Rönneås mynning.

– Jag har alltid trivts ute i naturen och älskar närheten till vattnet och Kullaberg. Här ute är jag ofta och fiskar eller så tar jag flickvännen med mig och plockar svamp på Hallandsåsen. Det är en enorm frihet att kunna vara ute i naturen, och jag har alltid trivts bättre på de lite mindre orterna än i storstan. Jag har fått många nya kompisar i laget och är otroligt tacksam för stöttningen från min flickvän som får leva med att det kan vara tvära kast i en hockeyspelares vardag. Våra fruar och flickvänner offrar väldigt mycket för vår skull, och får ofta ta ett stort asvar när det gäller familjebiten.

Hur ser dina mål ut inför din fortsatta hockeykarriär?

– Jag siktar så klart på att ta mig till NHL i framtiden och SHL är en bra liga för mig att utvecklas. Jag spelar med mycket energi och jag ser mig själv komma in och vara kreativ och bidra med offensiv. Men det kommer säkert att bli en stor omställning och en hel del att jobba med för mig. Glädjande nog har jag redan från start fått en större roll i laget än vad jag kanske hade vågat hoppas på, och nu gäller det bara för oss alla att hitta våra roller. Det finns otroligt mycket kapacitet och skicklighet i det här laget och jag är säker på att vi kommer att kunna prestera bra i år.

Personligt

Namn: Leon Bristedt

Ålder: 23 år

Familj: Flickvän

Bor: Helsingborg

Position: Forward

Tidigare klubbar: Nacka HK, Linköping HC, University of Minnesota

Publicerad 25 January 2019 07:00