"Jag har alltid varit noga med att betona att det är skillnad mellan den person man är ute på isen och i verkliga livet", säger Daniel Widing. Foto: Thomas Rödin

Rögles Daniel Widing: "Just nu är det fullt fokus på den aktiva karriären"

NV-SKÅNE.

Daniel Widing föddes i Gävle under tidigt 80-tal, men flyttade redan i ung ålder med mamman och hennes nya sambo till Hedemora i Dalarna. En ort som bland annat även skänkt oss världsmästarna Jonas Nilsson (slalom) och Jennie Johansson (simning).

Av
Thomas Rödin

– Ingen i min släkt hade väl direkt spelat hockey innan, men min plastpappa tog med mig och en kompis till ishallen och jag insåg nog ganska snart att jag hade talang för sporten. Men jag tävlade även flitigt i go-cart under uppväxten och spelade också fotboll och körde cross. Jag har alltid gillat att vara aktiv och vistas mycket utomhus, berättar Daniel, när vi möts på stammistället Hallen deli i Helsingborg.

Daniel beskriver uppväxten på landsbygden som trygg och harmonisk. På en liten ort känner alla varandra och man hjälps åt så gott man kan för bygdens bästa.

– Vi bodde en bit utanför Hedemora, så jag växte ju mer eller mindre upp ute i skogen. Det var inte så noga om man hade körkort, utan jag hjälpte redan som ganska ung min plastfarfar på hans bondgård, som låg granne med oss. I dag har jag väl blivit en ganska renodlad stadsmänniska, men jag kan ändå se tillbaka på den tiden med glädje och uppskatta lugnet och sammanhållningen på landsbygden.

Sina första skridskoskär tog Daniel i Hedemora SK:s klubbdress, där han sedermera redan som 14-åring skulle representera A-laget och göra mål i sitt första byte. Av de äldre lagkamraterna gavs han smeknamnet "Flipperkulan" då han tacklade väldigt mycket.

Genom åren har jag kanske fått ett rykte om mig att vara ganska hård ute på isen

– Jag fick chansen tidigt i A-laget, men blev sedan inte uttagen till Sverigepucken som junior, och jag minns att jag blev otroligt besviken. Men det använde jag som extra motivation för att jobba ännu hårdare. Jag träffade Leksands fystränare Tommy Fredriksson som jag praoade och tränade med. Han gav mig värdefulla råd om hur man skulle träna rätt. Min kropp svarade bra på hans träning och jag kämpade som ett djur för att komma med i TV-pucken vilket jag sen också gjorde.

– Genom åren har jag kanske fått ett rykte om mig att vara ganska hård ute på isen, vilket väl till stora delar är sant. Men jag har alltid varit noga med att betona att det är skillnad mellan den person man är ute på isen och i verkliga livet.

Nyss fyllda 16 år flyttade Daniel för första gången hemifrån för att börja spela i Leksand, där han sen blev klar i 6 säsonger. Därpå följde spel i såväl USA, Finland, Tyskland och Schweiz varvat med flera säsonger i olika svenska SHL-klubbar. Totalt har det blivit spelat tre SM-finaler, där guldet med Brynäs 2012 är en av de stora höjdpunkten i karriären.

– Jag har ju haft förmånen att få spela i många olika ligor och länder och måste nog säga att jag trivts väldigt bra överallt. Att få chansen att spela VM i Quebec 2008 med landslaget var en dröm som gick i uppfyllelse, och att höra nationalsången spelas gav mig gåshud. Jag spelade under Bengt-Åke Gustafsson och det var en riktigt häftig upplevelse. Men störst av allt är nog ändå SM-guldet med Brynäs som är en händelse och prestation man kommer att bära med sig och minnas för alltid.

Daniel gör nu sin 19:e säsong på elitnivå, men känner fortfarande ett sug efter hockeyn och vilja gärna fortsätta spela så länge kroppen håller och lusten finns kvar.

– Jag drabbades ju av en ganska svår skada vintern 2016 där jag pajade korsband, ledband och en menisk, och missade resten av säsongen. Därpå följde tio månaders rehabilitering , och då beslutade jag väl mer eller mindre mig för att om jag ska orka kämpa mig tillbaka igen så måste jag ha som långsiktigt mål att fortsätta några säsonger till.

Har du funderat något på livet efter hockeyn?

– Både ja och nej. Just nu är det fullt fokus på den aktiva karriären, men jag har också startat upp ett eget bolag inför framtiden. Jag har varit delägare i ett par travhästar och även gjort lite jobb åt Svenska Spel tillsammans med Åke Unger. Samtidigt känner jag att det i takt med att min spelarkarriär går mot sitt slut är min sambo Lovisas tur att förverkliga sina drömmar och göra karriär.

– Hela familjen trivs väldigt bra i Skåne. Vi har ju flyttat en del under min karriär men nu har Helsingborg blivit vår fasta punkt där vi skaffat en bekantskapskrets och ett nätverk. På fritiden blir det mest att umgås med familjen, gå ut och äta tillsammans, kolla serier och spela golf. Sen har vi ju numera en liten tjej på två och ett halvt år som har skänkt ytterligare en dimension till vårt liv, avslutar Daniel.

Personligt

Namn: Daniel Widing

Ålder: 36 år

Bor: Helsingborg

Familj: Sambon Lovisa och en dotter på 2,5 år

Position: Högerforward

Tidigare klubbar: Hedemora SK, Leksands IF, Lahti Pelicans, TPS Åbo, Brynäs IF, Milwaukee Admirals, HC Davos, Djurgårdens IF, Esbo Blues, Skellefteå AIK, Grizzlys Wolfsburg, Rögle BK

Publicerad 28 January 2019 07:00