"När jag är ledig så försöker jag så klart umgås så mycket som möjligt med Emma", säger Jesper Williamsson. Foto: Thomas Rödin

Rögles Jesper Williamsson: "Hockeyn berör här"

NV-SKÅNE.

Jesper Williamsson föddes för 28 år sedan i Nässjö, några mil utanför Jönköping. En ort som bland annat även skänkt oss Dregen, fotbollsspelaren Peter Larsson och NHL-spelaren och landslagsmannen Jesper Fast.

Av
Thomas Rödin

För Jespers del kom den första kontakten med hockeyn redan på lågstadiet.

– Jag minns att pappa med stort engagemang spolade upp en is på fotbollsplanen bredvid skolan. Så redan där såddes väl ett litet frö. Sen hade jag en kompis som drog med mig för att testa och spela med föreningen där hemma. Ingen av mina föräldrar har spelat hockey, men däremot har jag en kusin som spelat i division 1, och som har varit lite av en förebild under min uppväxt, berättar Jesper.

Under uppväxten spelade Jesper även en hel del fotboll, men när han vid 15 års ålder blev tvungen att välja så var det ändå ganska självklart att hockeyn skulle komma i första hand.

– Jo, det valet var nog ganska lätt. Men jag är ändå tacksam att jag hade möjlighet att kombinera de två sporterna så pass länge. En av fördelarna med att börja sin karriär i en mindre klubb är ju att gallringen inte är lika hård, utan grundidén är istället att alla ska få spela och ha roligt. Barn- och ungdomsidrott ska handla om gemenskap och att få barn och unga att aktivera sig.

Efter gymnasiet gick flyttlasset till Jönköping och spel med HV71:s J20-lag. Däremot blev det aldrig något renodlat hockeygymnasium för Jesper som sökte men inte kom in.

– Jag antar att man kan säga att jag är något av en ”late bloomer”. Jag var väl kanske aldrig utpekad som någon av de största talangerna, utan har sakta men säkert fått jobba mig dit där jag är idag. På ett sätt har det kanske varit nyttigt och jag har kunnat mogna in i min roll. Tids nog blev det i alla fall 4 säsonger i HV71:s A-lag, och även ett par framgångsrika låneperioder med klubbar i Allsvenskan.

Just nu har jag fullt fokus på Rögle

En fast punkt och stöttepelare som funnits med sedan uppväxten i Nässjö är också flickvännen Emma, som sitter med när vi tar en kaffe på favoritfiket Sjöholms.

– Vi bor ju precis runt hörnet och brukar ses här efter jobbet för att fika och umgås. Jag har ju följt Jesper genom många år nu och vet att det kan vara snabba beslut och flyttar inom hockeyn. Men vi har alltid stöttat varandra i vardagsbesluten och jag bara otroligt glad över att Jesper får jobba med det han brinner för. Det är ju få förunnat att få bli proffs och spela på den här nivån, säger Emma, som till vardags jobbar som inköpare på LSBolagen.

Paret har kvar en lägenhet i Jönköping och kallar fortfarande den småländska staden för hemma. Men samtidigt trivs de väldigt bra i Ängelholm och lyfter fram närheten till havet som en av de stora fördelarna.

– Jag är ju inne på min fjärde säsong i Rögle och känner mycket för klubben och staden, alla som jobbar i föreningen och våra fans. Hockeyn berör här och det är en klubb som andas positivitet, säger Jesper.

– Det känns som att det händer lite mer här, inte minst på sommaren. Och det är ju fantastiskt att ha så nära till havet och stranden, fortsätter Emma.

Hur gör du för att koppla av från hockeyn?

– När jag är ledig så försöker jag så klart umgås så mycket som möjligt med Emma. Vi gillar att laga mat tillsammans eller gå ut och äta. Jag tror egentligen det viktiga är att man får kvalitetstid tillsammans. Vad man gör är sekundärt. Men det är viktigt för mig att försöka släppa hockeyn när jag är ledig, även om det kan vara svårt. Jag är också väldigt musikintresserad och spelar en del gitarr.

Även Jespers familj följer hans karriär med stort intresse och kör ofta ner till Ängelholm för att följa martcherna på plats i Lindab Arena.

– Haha, ja de har nästan blivit lite maniska med det där. Men jag tycker så klart att det är otroligt kul att de är intresserade och stöttar mig i mitt val.

Har du funderat något över livet efter hockeykarriären?

– Jag tycker det är ganska roligt att filosofera och fundera runt vad man ska hitta på i framtiden. Men eftersom jag bara är 28 år så känns det fortfarande ganska långt bort i tiden. Möjligheten och tiden till att plugga parallellt med hockeykarriären finns ju absolut, man måste bara bestämma sig för vad man vill bli i framtiden. Men just nu har jag fullt fokus på Rögle och känner ett stort sug efter att vinna både matcher och titlar, avslutar Jesper.

Personligt

Namn: Jesper Williamsson

Ålder: 28 år

Bor: Ängelholm

Familj: Flickvännen Emma

Position: Back

Tidigare klubbar: Nässjö HC, HV71, IK Oskarshamn (lån), IF Troja Ljungby (lån), Malmö Redhawks (lån)

Publicerad 30 January 2019 09:29