"Det har alltid varit hockey för mig", säger Samuel Jonsson. Foto: Thomas Rödin

Samuel Jonsson: "Jag har alltid fått jobba lite hårdare"

NV-SKÅNE.

Det var kanske ingen större överraskning att det skulle komma att bli just hockey som blev melodin för Samuel Jonsson. Pappa Pierre Jonsson var en backprofil i Rögle i nio säsonger, och hann under karriären även med spel i både Tyskland och Danmark.

Av
Thomas Rödin

– Det har alltid varit hockey för mig, och man kan nog säga att jag mer eller mindre är uppvuxen på Rögles ståplatsläktare. När jag föddes spelade pappa i Tyskland, men efter den säsongen flyttade familjen hem till Ängelholm och Rögle igen. Jag började själv spela redan när jag var fyra år och har alltid haft en dröm om att någon gång slå igenom i A-laget, berättar Samuel.

Far och son skulle senare komma att följas åt ända upp till juniorlagen, då Pierre också agerade tränare och lagledare. Ett upplägg som inte alltid var helt okomplicerat.

Det fanns en tid under tonåren när jag hade väldigt svårt att ta kritik och goda råd från min pappa. Så då fick han helt enkelt skicka nån annan som budbärare för att jag skulle kunna ta åt mig. Men man mognar ju med åren och får lättare att skilja på de olika rollerna. Ofta är det heller ingen fördel att vara tränarens son, eftersom du tenderar att få spela mindre för att det inte ska se ut som om du är favoriserad.

Samuel som alltid varit en av de mindre killarna i laget, har alltid fått kämpa för att visa att räcker till på isen och det ligger många träningstimmar bakom det faktum att han i dag tillhör Rögles A-lag.

– Jag har alltid fått jobba lite hårdare än de lite större killarna i laget, och därför känns det kul att ha tagit sig hit, med tanke på all tid och extraträning jag lagt ned. Det är stor konkurrens om platserna i laget, och det gäller att hela tiden vara på hugget och prestera när man får chansen. I början var jag lite nervös för att göra misstag, men det gör alla. Det handlar bara om att fortsätta jobba stenhårt varje dag.

På fritiden spelar Samuel gärna golf eller padel och han har alltid varit glad för att leva ett aktivt liv. Han umgås fortfarande med det kompisgäng som hängt ihop sen grundskolan och poängterar flera gånger hur viktig den sociala biten är.

– Träning har alltid varit en viktig och naturlig del av mitt liv och det är genom hockeyn och fotbollen jag mött många av mina bästa vänner. Idrott är också ett väldigt bra sätt att svetsas samman och bygga gemenskap. Jag är inte den som spelar tv-spel efter träningarna, utan jag försöker ta tillvara på tiden och planerar just nu att börja plugga en distanskurs via högskolan. Och sen umgås jag så mycket jag kan med flickvän och familj.

Vad betyder Ängelholm för dig?

– Det är ju här jag har växt upp och levt mitt liv hittills, så givetvis betyder Ängelholm hemma för mig. Det finns ju en enorm trygghet i att det är här man har sina vänner och sin familj och jag är verkligen hemmakär. Man hittar överallt och har närhet både till havet och landet. Dessutom är ängelholmarna väldigt stolta över sitt Rögle, och det är ofta folk som kommer fram och vill prata hockey när man rör sig på stan. Just nu har jag inget intresse av att flytta någon annanstans utan ser fram emot att bo och spela här i många år framöver.

Och även om han så klart är nöjd med prestationen att spela sig till ett kontrakt och slå sig in i A-laget så är Samuel långt ifrån nöjd. Är man inte ens fyllda 21 år så finns det förhoppningsvis många säsonger kvar i kroppen, och framtiden är som en öppen bok.

– Det första delmålet var så klart att få speltid och nu vill jag bara ha mer. Den enda vägen till framgång är att fortsätta jobba hårt och pusha sig framåt mot sina mål. Det är min drivkraft, jag är inte nöjd med det här. Framför allt vet jag att det finns många bitar där jag förbättra mig och vill så klart se hur bra jag kan bli. En dröm är ju att nån gång i framtiden kunna åka ut på isen i Rögles matchtröja med en bokstav på bröstet, avslutar Samuel.

Personligt

Namn: Samuel Jonsson

Ålder: Fyller 21 år i maj

Bor: Skälderviken

Familj: Flickvän

Position: Back

Publicerad 04 February 2019 10:44