Bilder från olycksplatsen.

Bilder från olycksplatsen. Foto: Ritzau Scanpix/Andreas Hillergren

Persontåg i kollision – 150 resenärer evakuerades

"Räkna med förseningar och inställda avgångar"

HELSINGBORG. Två Öresundståg krockade på torsdagskvällen strax utanför Knutpunkten i Helsingborg. Omkring 150 resenärer befann sig ombord på det ena tåget men det finns inga uppgifter om personskador. Arbetet med att forsla bort de två tågsätten väntas vara klart först på kvällen.

Det var vid 19-tiden som ett tomt tåg och ett tåg med cirka 150 resenärer kolliderade nära vid Knutpunktens södra mynning.

– Två tåg har försökt at komma ut på samma spår och skevat in i varandra, säger Kenneth Fridolin, chef för trafikledningsområde Syd på Trafikverket.

Kollisionen ska ha skett i låg hastighet. På bilder från platsen syns hur flera rutor har krossats på vagnarna.

– Men enligt de uppgifter jag har finns det inga personskador, säger Kenneth Fridolin.

Trafikverket kommer att utreda orsaken till olyckan. Resenärer som varit ombord uppmanas att höra av sig på till Skånetrafikens kundtjänst.

– Det är ovanligt med olyckor på svensk järnväg, men lika olyckligt varje gång det händer, säger Kenneth Fridolin.

Inledningsvis var all tågtrafik genom Helsingborg stoppad. På torsdagskvällen rullade tågen igen, men med reducerad trafik.

– Två spår är öppna för trafik. Vartannat tåg avgår enligt tidtabell och vartannat tåg får vända i Rydebcäk respektive Påarp, säger Kenneth Fridolin.

De två tågsätten står ännu kvar på olycksplatsen och kommer att forslas bort under dagen. Trafiken väntas rulla som vanligt igen först vid 18-tiden på fredagskvällen.

– Det finns en hjulskada som måste undersökas innan vi kan dra loss tågen. När det är gjort måste själva anläggningen (spåren reds anm.) undersökas.

Fkera rutor krossades på det ena tåget.

Fkera rutor krossades på det ena tåget. Foto: Ritzau Scanpix/Andreas Hillergren

Två persontåg kolliderade vid den södra mynningen vid Knutpunkten i Helsingborg på torsdagskvällen. Ett av tågen åkte in i sidan av det andra tåget där två spår går ihop.

Två persontåg kolliderade vid den södra mynningen vid Knutpunkten i Helsingborg på torsdagskvällen. Ett av tågen åkte in i sidan av det andra tåget där två spår går ihop. Foto: Ritzau Scanpix/Andreas Hillergren

Ingen skadades fysiskt vid olyckan.

Ingen skadades fysiskt vid olyckan. Foto: Ritzau Scanpix/Andreas Hillergren

Det ena tåget var tomt, men i det andra ska omkring 150 passagerare ha befunnit sig.

Det ena tåget var tomt, men i det andra ska omkring 150 passagerare ha befunnit sig. Foto: Ritzau Scanpix/Andreas Hillergren

Publicerad 07 February 2019 20:17