Malte Pålsson, 13 drabbades av den ovanliga hjärnsjukdomen och som ledde till att han hamnade i ett komaliknande tillstånd.

Malte Pålsson, 13 drabbades av den ovanliga hjärnsjukdomen och som ledde till att han hamnade i ett komaliknande tillstånd. "Men han är på väg tillbaka, han har gjort 60 procent av den resan och vi ser mycket ljust på framtiden", säger pappa Fredrik Pålsson. Foto: Privat

Malte, 13, drabbades av mycket ovanlig sjukdom: ”Vi såg honom tyna bort”

Hamnde i ett komaliknande tillstånd

HELSINGBORG.

Ett anfall gjorde att Malte Pålsson, 13 hamnade i ett komaliknande tillstånd. Efter över tre månader på sjukhus har han börjat komma tillbaka till det energiska liv han hade innan den mycket ovanliga hjärninflammationen drabbade honom. ”Det är en tragedi att han har förlorat sitt första tonår”, säger pappa Fredrik Pålsson.

I slutet av april i fjol föll Malte Pålsson ihop. Familjen hade ingen aning om vad som hänt och trodde han ramlat. Ambulans tillkallades och Malte skickades till barnakutmottagningen i Helsingborg. Där kom EP-anfall på tal som kan komma ensamt men även återkomma inom ett dygn. Kommande natt drabbades Malte av ett nytt anfall, den gången i sömnen.

– Han var väldigt desorienterad, nästan okontaktbar och kunde inte skilja på sina syskons namn, säger Fredrik Pålsson.

Malte fördes till akuten igen med ambulans och var illamående och först vid det tillfället kan Fredrik Pålsson i efterhand se en personlighetsförändring hos sonen.

– Han var inte alls sig själv och ville inte alls stanna kvar, säger pappa Fredrik.

Påföljande dag fick han en tid för EEG och läkarna diskuterade om det kunde röra sig om en hjärntumör och gjorde en MR-skanning, under vilken Malte drabbades av ett anfall igen. Läkarna tog kontakt med och skickade prover till Skånes universitetssjukhus i Lund där man konstaterade den ovanliga autoimmuna hjärninflammationen Anti-NMDA-receptorencefalit – en sjukdom som enligt Socialstyrelsen drabbar en på miljonen. Ännu ovanligare är att pojkar drabbas.

Malte flyttades till sjukhuset i Lund och på en veckas tid försvann hans tal och han gick in i ett slags komaliknande tillstånd i vilket han förblev i under ungefär fem veckor.

Malte Pålsson brinner för fotbollen och har kunnat börja spela igen efter att han drabbades av det mycket ovanliga sjukdomen.

Malte Pålsson brinner för fotbollen och har kunnat börja spela igen efter att han drabbades av det mycket ovanliga sjukdomen. "Han är en presterande kille som hade A och B i de flesta ämnen innan han blev sjuk. Han kommar kämpa på framåt", säger pappa Fredrik Pålsson. Foto: Privat

– Det var svårt att se och få beskedet. När läget var som allra mest kritiskt vägde Malte 36 kilo och fick sondmatas. Han har alltid varit en kille som ger allt – vill vara bäst i det han gör och brinner för att spela fotboll. Vi såg honom sluta prata, sluta äta – tyna bort, säger Fredrik Pålsson.

Det blev en 3,5 månader lång vistelse på sjukhus som pappa Fredrik beskriver som turbulent.

– Det var en berg- och dalbana deluxe. Både jag och min fru Marika finnas där och stöttade. I det läget är man glad att man har nästan 20 års förhållande tillsammans och är själsfränder – är ett. Vi har tre barn till som behövde stöttning. Och visst bröt vi ihop – men då fanns den andra där för att stötta upp.

Idag har Malte kommit en bra bit på sin resa tillbaka. Enligt pappa Fredrik har han gjort 60 procent av den resan och går idag i skolan, men än så länge deltid och med en hjälpresurs.

– Malte har börjat spela fotboll igen och går i skolan. Men hans hjärna har fått omprogrammera sig till att kunna gå och tala igen. Själv har han tagit det ganska bra – men har långa minnesluckor och har inte helt förstått vad som hänt. Men han blev arg och ledsen när han missade Gothia Cup. Han är en presterande kille som hade A och B i de flesta ämnen före sjukdomen, men idag är det svårt att översätta en vanlig glosa, säger Fredrik Pålsson.

Ett av familjen Pålssons stora intressen är att resa. Sedan Malte började bli bättre har man redan hunnit resa tillsammans och det lär bli fler resor.

Ett av familjen Pålssons stora intressen är att resa. Sedan Malte började bli bättre har man redan hunnit resa tillsammans och det lär bli fler resor. Foto: Privat

Nyligen fick han en drömhelg av Jonsters Charity bland annat innehållandes hotellövernattning och middag. Och familjen och Malte ser positivt på framtiden.

– Vi ser extremt ljust på framtiden, jag tror vi är överdrivet positiva hela familjen som vägrar att se det negativt. Många har sagt att vi har haft otur, men jag brukar säga att vi har haft en jävla tur att han klarade sig. Vi är lyckligt lottade.

Familjen Pålsson har redan varit på resor och har flera planerade. Och även om det finns risk för återfall försöker de att inte grotta ner sig i det.

– Det finns såklart en viss oro, men det lättar med tiden. Visst finns det en risk att sjukdomen kommer tillbaka igen. Vi fortsätter att vara uppmärksamma på om han blir yr eller så. Skulle det ske igen kan han snabbare få vård och då behöver det inte bli lika illa.

Anti-NMDA-receptorencefalit

Anti-NMDA-receptorencefalit är en autoimmun hjärninflammation som orsakas av att kroppens eget immunförsvar angriper friska nervceller i hjärnan.

Hos vuxna leder det till symtom som till en början felaktigt kan tolkas som psykisk sjukdom. Det är till exempel vanligt att sjukdomen inleds med ångest, sömnlöshet och vanföreställningar. Typiskt för sjukdomen är också svårigheter att orientera sig i tid och rum, och svårigheter att förstå och hitta orden i ett samtal.

Sjukdomen beror på att immunförsvaret av okänd anledning börjar producera antikroppar mot celler som bär NMDA-receptorer (N-methyl-D-aspartat-receptorer) på sin yta.

Anti-NMDA-receptorencefalit förekommer hos kvinnor och män i alla åldrar men de flesta som insjuknar är kvinnor under 30 år.

Källa: Socialstyrelsen

Publicerad 12 February 2019 07:00