Natten till tisdagen drabbades stugor på koloniområdet Furets sommarstad av inbrott.

Natten till tisdagen drabbades stugor på koloniområdet Furets sommarstad av inbrott. "Det är sådant aggressivitet i det man har gjort", säger Bodil Karlsson, en av de drabbade kolonisterna. Foto: Privat

Ny inbrottsvåg mot kolonier: "Det är ren vandalism"

Krossade rutor och uppbrutna dörrar på 12 stugor

HELSINGBORG.

Natten till tisdagen blev omkring 12 kolonistugor utsatta för inbrott på Furets sommarstad i Helsingborg. "Det finns inte känslor för vad man känner när man ser vandalismen", säger Bodil Karlsson som haft koloni på området i 45 år.

Av
Ida Asplund-Ådahl

Så sent som i mitten av januari drabbades Närlunda koloniförening av inbrott i ett 15-tal stugor. Nu på tisdagsförmiddagen gjordes upptäckten att 12 stugor på koloniområdet Furets sommarstad utsatts för inbrott. Okända gärningspersoner ska ha klippt hål i områdets staket och tagit sig in. Ett flertat stugor har fått dörrarna uppbrutna och fönster krossade.

Bodil Karlsson är en av de kolonister som drabbats. Under de 45 år hon haft koloni på området är det tredje gången hon fått inbrott. Men tisdagens upptäckt menar hon är anmärkningsvärt.

– Jag har inte sett något liknande. Det är den argsinta förstörelsen som sticker ut. Man har fördärvat och stökat runt. Kastat ut mat från frysen och rivit ner skåp och lådor. Det finns inte ord för hur man känner när man ser vandalismen.

Hos någon annan kolonist ska tjuvarna ha slagit sönder en vask och klippt av vattenrör.

– Vi hade rejäla lås på dörren till vår stuga, både på ovandelen och nederdelen av dörren och de har fått kämpa för att ta sig in. De har varit fast beslutna, säger Bodil Karlsson.

Vad som har försvunnit är ännu inte helt klart, men verktyg saknas.

– Det finns ingen logik i vad de har tagit. Det fanns en tv där och från vinkylen hade de bara slängt ut flaskor. Jag vet inte vad man har varit ute efter, säger hon och fortsätter;

– Politikerna i Helsingborg diskuterar ju att man ska ta bort stängslen runt kolioniområden och öppna upp. Men det här blir ytterligare ett exempel på att det inte går. Det är fler områden som har drabbats nu på kort tid.

För framtiden funderar Bodil Karlsson på hur hon ska skydda sig från inbrott.

– Det är svårt, som man säger så finns det nog inget som hindrar tjuven. Tyvärr. Men nästa steg är väl larm. Man blir så ledsen, men de känslorna ska väl också lägga sig när man fått ordning på oredan.

– Det är svårt att skydda sig. Tjuvarna kan många gånger jobba ostört. Larm och ljus kan vara en idé och det är bra att inte förvara värdefulla saker på en koloni, som säkert många kolonister redan känner till, säger Eva-Lotta Hermanssons Truedsson, presstalesperson vid polisen i nordvästra Skåne.

Publicerad 13 February 2019 11:39