Stallägaren Jörgen Larsson drabbades av inbrott.

Stallägaren Jörgen Larsson drabbades av inbrott. "Man blir trött för att det medför så mycket som måste ordnas", säger han. Foto: Privat

Stallägare utsatt för sadelstöld: "Inte bara att köpa en ny"

Polisen ser fenomenet då och då – uppmanar till att säkra förvaring

GANTOFTA.

En stall i Gantofta utsattes i veckan för sadelstöld till ett betydande värde och så sent som natten mot fredagen gjordes ett inbrottförsök i ett annat stall i Helsingborg. Nu vill polisen uppmana till att säkra förvaringarna av sadlarna. "Den här typen av händelse sker då och då", säger Åsa Emanuelsson, presstalesperson vid polisen i nordvästra Skåne.

Av
Ida Asplund Ådahl

På onsdagen kom stallägaren Jörgen Larsson ut till stallet och upptäckte att dörren till sadelkammaren var uppbruten. Tre sadlar till ett större belopp hade försvunnit under natten.

– Man blir arg men funderar själv över hur pass bra säkerhet man har. Som djurägare är man dock väldigt glad över att det "bara" är sadlar som försvunnit så att man inte har gjort något mot hästarna, säger han.

Själv har han inte drabbats tidigare, men han känner till att den typen av stölder förekommer ibland. Något som polisen även bekräftar.

– Det sker till och från och en kollega inom polisen nämnde att det kan röra sig om personer som reser runt och gör den här typen av stölder i ett område, säger Åsa Emanuelsson, presstalesperson vid Helsingborgspolisen.

Förutom arbete med försäkringsbolaget blir det att köpa in nya sadlar för Jörgen Larsson. Och så byta dörr till sadelkammaren.

– En sådan här sak medför ju rätt mycket. Det är inte bara att åka iväg och köpa en sadel – de är ofta specialbeställda och ska passa både häst och ryttare. Sedan får jag se över hur jag fortsatt ska skydda mig från liknande händelser, säger han.

Vad skulle du vilja råda andra hästägare till?

– Att säkert låsa in sadlarna och även ha koll på att dokumentera serienumret som medföljer sadeln.

Har du förhoppningen att återfå sadlarna?

– Nej, tyvärr inte. Jag kan tänka mig att de har gått i väg till utlandet. Hästvärlden är förhållandevis liten så jag tror inte det skulle funka att rida omkring med stulna sadlar, det hade uppdagats.

Så sent som natten mot fredagen utsattes också en ridskola på Depågatan i Helsingborg för ett inbrottsförsök.

Så skyddar du dig mot stöld av ridutrustning

Ha bra ytterbelysning, gärna med rörelsedetektor.

Förvara sadlar och annan dyrbar utrustning i ett utrymme med rejäla lås, gärna larmat.

Lås fast sadlar på väggmonterade byglar, så kallade sadellås.

Märk sadlar och annan dyrbar utrustning med MärkDNA.

Källa: Polisen

Publicerad 01 March 2019 11:42