Amanda Gustafsson Johansson öppnar nu upp farmor Majs hem för en loppis.

Amanda Gustafsson Johansson öppnar nu upp farmor Majs hem för en loppis. "Det känns jobbigt om hennes tillhörigheter skulle hamna i soptunnan eller om de skänktes till loppis där de hamnar hos personer som kanske inte känner så starkt för sakerna", säger hon. Foto: Privat

Amanda vill ge farmors gamla saker nytt liv – anordnar unik loppis

Insamlade pengar går till hjärntumörforskning

HELSINGBORG.

93-åriga farmor Maj gick bort i december i fjol, samma månad fick Amanda Gustafsson Johansson, 28, beskedet att hon själv hade en hjärntumör. Nu öppnar Amanda upp sin farmors hem för loppis med förhoppning om att kunna hjälpa andra och att Majs väl omhändertagna saker ska få fortsätta att vårdas.

Den 20 december i fjol gick Amanda Gustafsson Johanssons farmor Maj Gustavsson bort – en sorg både för Amanda och övrig familj.

– Både pappa och jag är ensambarn och farmor Maj har varit som en extraförälder för mig, säger hon.

Bara tre dagar efter farmoderns bortgång befann sig Amanda i Vietnam och fick ett epilepsianfall. I Ho Chi Minh fick hon beskedet att hon hade en hjärntumör – då med prognosen att den var godartad. Amanda transporterades till Karolinska institutet, genomgick en operation och fick veta att den tumör hon hade var elakartad. Hon fick komma till ett sjukhem och i slutet av januari fick hon transport till sin gamla hemstad Helsingborg för att ta farväl av farmor Maj.

– Det var så klart tungt och särskilt i kombination med att jag hade fått mitt eget sjukdomsbesked, säger Amanda Gustafsson Johansson som idag har påbörjat både cellgift- och strålbehandling.

Även om det var en kris att genomgå hade tankarna redan startat kring hur man skulle göra med farmoderns tillhörigheter i lägenheten på Drottninggatan där hon hade bott i 60 år.

– Farmor var yngst av åtta syskon och hade fått ärva saker. Man kan säga att hon hade åtta bohag i sitt hem som hon vårdade ömt och tog hand om. Hon har värderat sina ägodelar högt och vårdat dem hela livet. Därför känns det jobbigt om sakerna skulle hamna i soptunnan eller om de skänktes till loppis där de hamnar hos personer som kanske inte känner så starkt för dem, säger Amanda Gustafsson Johansson.

Därför öppnar hennes pappa – sjukdomstillståndet gör att hon inte själv kan närvara – farmor Majs lägenhet på lördag. Familjen har själva behållit saker, en auktionsfirma ha varit där för att hämta en del men husgeråd, prydnadssaker, vintagekläder och lite annat kommer att finnas kvar.

– Tanken är att den som kanske inte har det så bra ekonomiskt eller bara för den som är intresserad av second hand och inredning kan komma dit, ta någon sak man tycker om och lämna en liten slant för det. Pengarna som kommer in går till Hjärnfonden och deras forskning rörande hjärntumörer, säger Amanda Gustafsson Johansson och fortsätter;

– Saker är ju inte livet, men det kan kanske göra livet annorlunda för någon. Farmor tyckte om att hjälpa andra, något vi båda har gemensamt. Jag tror att farmor Maj hade tyckt att det här inte var en så tokig idé.

Loppisen "Får något min farmor har älskat flytta hem till dig?"

Arrangeras lördagen den 9 mars mellan klockan 11-15 på Drottninggatan 67, Helsingborg.

För att komma dit krävs en anmälan via Facebookevenemanget kallat: Får något min farmor älskat flytta in hos dig?

Pengarna som kommer in via kontanter eller Swish kommer att gå till Hjärnfonden och mer specifikt till deras forskning kring hjärntumörer.

Publicerad 06 March 2019 10:27