Bearded collien Saffran försvann från ett stall i Tånga den 16 februari men har även setts i Helsingborg, Höganäs och Ängelholm enligt tips. För ägaren Liz Rundberg har livet satts helt på paus.

Bearded collien Saffran försvann från ett stall i Tånga den 16 februari men har även setts i Helsingborg, Höganäs och Ängelholm enligt tips. För ägaren Liz Rundberg har livet satts helt på paus. "Vi är förtvivlade", säger hon. Foto: Privat

Stor uppslutning kring försvunna Saffran: "Det här tar knäcken på oss"

Försvann från stall för tre veckor sedan – 400 personer engagerar sig i sökande

TÅNGA.

Bearded collien Saffran försvann från ett stall i Tånga. Snart har det gått tre veckor sedan försvinnandet. Ägaren Liz Rundberg menar att situationen är mardrömslik, men hon är tacksam för människors engagemang. Över 400 personer engagerar sig i jakten efter Saffran i en facebookgrupp. "Jag finner inga ord, det är underbara människor", säger Liz Rundberg.

Sjuåriga Saffran försvann från ett stall när hon var med Liz Rudbergs vän den 16 februari. Trolligen blev hon skrämd på flykt av en slamrande skottkärra.

– Vi kan inte exakt säga vad som skrämde henne, men vi tror det var skottkärran. Och det här är en ren olyckshändelse, det är ingens fel att det inträffade, säger ägaren Liz Rundberg.

Hon menar att hennes liv har satts helt på paus. All vaken tid går åt att söka efter Saffran.

– Det här håller på att ta knäcken på oss psykiskt. Vi lever i en mardröm. Jag kan inte göra annat än att leta och när jag inte gör det mår jag dåligt på grund av dåligt samvete. Jag har ju även en familj, ett hem och tretton andra hundar att ta hand om, säger Liz Rundberg som på hobbynivå föder upp hundar av rasen.

Jakten på Saffran har skapat stort engagemang. I Facebookgruppen HJÄLP OSS HITTA SAFFRAN har över 400 personer engagerat sig och kommer med tips. Bland annat ska hon ha skymtats både i och utanför hemkommunen Helsingborg om det är just Saffran som har setts.

– Det har hört av sig flera personer. Någon ska ha sett henne vid motorvägen på Ättekulla, någon gång i Höganäs ska en hund ha setts som liknar Saffran. Jag är otroligt tacksam för engagemanget – jag saknar ord.

– Sedan är det lurigt med Saffran, för hon är sandfärgad och är klippt så kanske inte alla känner igen henne som en beardedcollie. Färgen är ovanlig, säger ägaren.

Liz Rundberg vågar inte tänka på Saffrans eventuella tillstånd.

– Hon är såklart nedgången, men jag måste fokusera på att hitta henne. Jag är medveten om att hon kan vara död, men jag får inte tänka så. Hur hon än mår eller vad som än hänt henne måste jag hitta henne.

Ser man Saffran uppmanar Liz Rundberg att höra av sig. Men hon vill inte att man söker kontakt med hunden.

– Observera henne och hör så snart som möjligt av dig till mig. Genom experter har jag förstått att det inte är bra att ta kontakt för hunden befinner sig i en bubbla och har ett flyktbeteende. Observera och ring.

Sett Saffran?

Kontakta ägaren i Facebookgruppen HJÄLP OSS HITTA SAFFRAN.

Publicerad 06 March 2019 13:00