Flera tågsträckor stängs under eftermiddagen på grund av de stormbyar som väntas dra in över Skåne. Bussar kommer att ersätta men det är inte säkert de heller kan köra på grund av allt för kraftiga vindar.

Flera tågsträckor stängs under eftermiddagen på grund av de stormbyar som väntas dra in över Skåne. Bussar kommer att ersätta men det är inte säkert de heller kan köra på grund av allt för kraftiga vindar. Foto: SMHI, Adobe Stock

Stormvarning: Även busstrafiken kan påverkas

"Vi avvaktar och ser hur det artar sig"

SKÅNE.

I eftermiddag väntas de värsta stormbyarna drabba Skåne. Redan vid lunchtid ser vindarna ut att bli kraftigare och kan bjuda på 21 sekundmeter i vindbyarna. Klockan 14 ställs tågtrafiken in på flera sträckor. Skånetrafiken sätter in ersättningsbussar men det är inte säkert att det räcker. Eller för den delen att bussar kommer att avgå. "Vi avvaktar och ser hur det artar sig senare idag. Även busstrafiken kan påverkas av stormbyarna", säger Joakim Borgudd, informatör på Skånetrafiken.

Av
Andreas Holm

Det var under torsdagen som SMHI utfärdade en klass 2-varning för stormbyar i Skåne.

– Man bör vara försiktig om man tänker ge sig ut. Det kan orsaka trafikstörningar och vill man vara på den säkra sidan bör man fästa eller ta in utomhusmöbler eller lösa föremål man har utomhus, sa Moa Hallberg, meteorolog på SMHI till Lokaltidningen igår.

Det tog inte lång tid för Trafikverket att agera och beslöt om att ställa in tågtrafiken av säkerhetsskäl på flera sträckor i länet. Från klockan 14 idag fram till tidigast klockan 12 imorgon lördag kommer Pågatåg, Öresundståg och SJ Snabbtåg ställas in på en del sträckor. I nuläget har Skånetrafiken inte hört något beslut om tågtrafiken ställs in tidigare.

– Det är inga uppgifter vi fått in utan det som gäller nu är klockan 14. Då är vi beredda med ersättningsbussar, säger Joakim Borgudd.

Samtidigt får resenärerna räkna med längre restider och vara beredda att vänta.

– Det krävs många bussar för att ersätta ett tåg. Vi gör vad vi kan för att få fram så många bussar som möjligt, men det är alltid en utmaning. Tyvärr får resenärerna acceptera att vänta på sin transport och att det tar lite längre tid, säger Joakim Borgudd.

Finns det en risk att vädret även kan påverka busstrafiken?

– Så klart. Vi avvaktar och ser hur det artar sig senare idag. Även busstrafiken kan påverkas av stormbyarna.

Dessa sträckor påverkas

Både Pågatåg, Öresundståg och SJ Snabbtåg kommer att påverkas av den inställda tågtrafiken i bland annat Hyllie, Kristianstad, Helsingborg, Åstorp, Ystad, Simrishamn, Teckomatorp och Eslöv.

Följande banor påverkas:

Pågatåg

Helsingborg - Åstorp och omvänt.

Kristianstad - Karlshamn och omvänt.

Simrishamn - Helsingborg som kör på Rååbanan via Teckomatorp och omvänt.

Malmö C-Ystad/Simrishamn och omvänt.

Helsingborg - Ängelholm och omvänt.

Öresundståg

Kristianstad - Karlskrona och omvänt.

Maria - Helsingborg och omvänt. (från Helsingborg åker du buss till Maria station där Öresundstågen stannar extra. Öresundstågen gör även extra uppehåll i Kattarp och Ödåkra.)

SJ snabbtåg mellan Malmö och Göteborg kör en annan väg och ankommer inte Helsingborg.

Krösatågen ställs in mellan Halmstad och Värnamo och omvänt.

Bussar ersätter inställda tåg, men beroende på hur stormen utvecklar sig kan även bussar som ersätter tåg och ordinarie busstrafik påverkas.

Källa: Trafikverket, Skånetrafiken

Publicerad 08 March 2019 11:28