Bruksgatan i Helsingborg får ett nytt kafé, Bruket kaffebar. Bakom det står Hanna Bergström och sambon William Styrlander.

Bruksgatan i Helsingborg får ett nytt kafé, Bruket kaffebar. Bakom det står Hanna Bergström och sambon William Styrlander. "Hos oss ska man kunna få riktigt bra kaffe", säger Hanna Bergström. Foto: Privat/William Styrlander

Hållbarhet och veganskt i fokus när nytt kafé öppnar

"Kommer kunna presentera personen som har odlat kaffet"

HELSINGBORG.

Bruksgatan får ett nytt kafé. I början av maj slår Bruket kaffebar upp portarna. Menyn kommer att ha stort fokus på kaffe och hållbarhet och utbudet kommer övervägande att vara veganskt. "Vi kommer att jobba med säsongsbetonade och så lokala, högkvalitativa råvaror som möjligt", säger delägaren Hanna Bergström.

Andra veckan i maj förväntas Brukets kaffebar att öppna på Bruksgatan i italienska kaféet Cuccos före detta lokaler. Det är ägarna, Hanna Bergström och sambon William Styrlander, som även startade Matkooperativet som drar i gång kaféet med tydlig inriktning på hållbarhet.

– Hos oss ska man kunna få riktigt bra kaffe. Vi vill lyfta kaffets anséende och vi har valt ett rosteri som ligger i linje med våra värderingar. Vi kommer att kunna presentera personen som har odlat kaffet – den transperensen vill vi ha, säger Hanna Bergström.

Stora delar av utbudet – som sträcker sig från frukost till fika och med lättare luncher – är veganskt.

– Vi vill göra motsatsen till många andra ställen. I stället för en majoritet oveganskt utbud vänder vi på det och kör mest veganskt med några oveganska alternativ. Vi vill inspirera männsikor och då kanske det krävs något man känner igen för att sedan våga testa något nytt.

Kaféet kommer ha omkring 16 sittplatser samt en uteservering. Och det blir "intimt och mysigt", enligt Hanna Bergström.

– Vi har fräschat upp lokalen och det blir ganska avskalat med mycket gröna växter för att det inte ska bli så stökigt och stressigt. Vi satsar på bra material och den inredning vi inte kan köpa second hand bygger vi i stort sett själva.

Publicerad 02 April 2019 10:27