Albin Ganovic, som clownen Cito, har rymt i väg med Cirkus Olympia. Under ett halvårs tid väntar 160 turnéstopp i landet.

Albin Ganovic, som clownen Cito, har rymt i väg med Cirkus Olympia. Under ett halvårs tid väntar 160 turnéstopp i landet. "Det blir Albin-tid, något jag verkligen behöver", säger han. Foto: Ida Asplund Ådahl/Arkiv

Cabaretkungen rymmer med cirkus – tar paus från ansvar

"Jag är blixtförälskad i cirkus och ser bara romantiken"

HELSINGBORG.

Det hann knappt gå två månader sedan Albin Ganovics egna produktion Helsingborgs Vintercirkus avslutades tills dess att han har gett sig ut på nya clownäventyr. Men det här gången som anställd. Under ett halvårs tid reser han runt i landet, bor i husvagn och lever i vad han kallar en "cirkusby". "Skämtsamt kan man säga att jag har rymt iväg från ansvar. Men jag sköter mig och betalar fortfarande mina räkningar", säger han.

Hej, Albin! Var befinner du dig?

– Hej! Jag är i Oskarsström med Cirkus Olympia. Jag har "rymt iväg" med en cirkus ungefär som när jag var 12 år. Det är så kul att vara här – det är som ett samhälle med ett storkök där alla äter, det finns en verkstad om man behöver få något lagat, det finns en egen elektriker, en vattenkille, egen sopbil. Det är som en liten by!

Vad ska du göra med cirkusen?

– Jag är här som clownen Cito under cirkusens 35-årsjubileum. Jag ska göra lite grejer ihop med en annan anställd clownkille och på något sätt omfamna föreställningen. Vi kommer att göra 160 stopp runtom i landet. Jag åkte i förra veckan och kommer hem i september igen.

Hur trivs du med husvagnsliv i ett halvår?

– Varmvatten är inte självklart, spola efter sig på toaletten är inte självklart, borta tänderna är inte självklart. Elen kan komma och gå. Men det är extremt mysigt när det regnar och titta upp på det genom takfönstret – det är romantiskt! Jag har en vän som tycker sådant här är hemskt – men jag är blixtförälskad i cirkus och ser bara romantiken! Jag sover länge och gott i min husvagn. Det är fantastiskt att få se Sverige på det här viset, men det är klart att det kan vara slitigt med 160 turnéstopp och en ny stad varje dag.

Nu håller du inte i trådarna själv utan är faktiskt anställd. Hur känns det?

– Ja, fatta att jag är anställd – vilken lyx! Det är inte alltid lätt att jobba med exempelvis Vintercirkusen och det har absolut tagit på mig även om jag älskar det. Ofta får man lägga tid på sådant man inte vill när man bara vill fokusera på att skapa bra underhållning. Så det här äventyret jag är på nu ser jag som en 25-årspresent till mig själv. Det är precis vad jag behöver. Jag mår bra och det blir Albin-terapi och ta hand om mig själv. När man driver eget blir man själv ofta sekundär.

Kan du släppa kontrollen då?

– Jag är inne och petar i ljud, ljus och regi. Men jag tror att min input uppskattas.

Så man kan säga att du har rymt från ansvar?

– Skämtsamt, ja. För ett tag. Men jag betalar fortfarande mina räkningar.

Vad ska du göra när du kommer hem då?

– Nu landar jag i det jag är och försöker att hitta tillbaka till min kärna. Sedan får jag se vad som händer.

Cabaret Candy club och Helsingborgs Vintercirkus – Albin Ganovics saknar inte arbete och egna produktioner. Nu är han i väg med en annan cirkus.

Cabaret Candy club och Helsingborgs Vintercirkus – Albin Ganovics saknar inte arbete och egna produktioner. Nu är han i väg med en annan cirkus. "Det är en sådan lyx att vara anställd", säger han och skrattar. Foto: Joel Winqvist/Arkiv

Aktuella turnéstopp

Perstorp, ESAB-planen vid Tjäderstigen, 14 april

Klippan, vid Mammarpsgatan, 15 april

Billesholm, Fotbollsgrusplanen, 16 april

Rydebäck, vid badet, 17 april

Publicerad 03 April 2019 10:35