Mätta Ivarsson (MP).

Mätta Ivarsson (MP). Foto: Jennie Larsson

Nej till MP:s förslag om hbtq-utbildning ”Alliansstyret prioriterar inte frågan”

Gilbert Tribo (L): "Har inte sagt nej till någonting"

SKÅNE.

Alliansen verkar tro att Region Skåne kan allting bäst själv. Det hävdar Miljöpartiet efter att deras förslag om ett långsiktigt samarbete om hbtq-frågor röstades ned i regionens hälso- och sjukvårdsnämnd.

Av
Andreas Holm

Sedan 2014 har regionen genomfört en utbildning för vårdpersonal i hbtq-frågor och bemötande i samarbete med RFSL. När det stod klart att finansieringen dras in har Miljöpartiet lyft frågan om ett långsiktigt samarbete med RFSL. På sammanträdet den 4 april sa Allianspartierna nej till initiativärendet.

– Det är svårt att förstå hur Alliansen resonerar. Hbtq-personer är en särskilt utsatt grupp som många gånger känner sig illa bemötta av vården. De signalerna måste vi ta på allvar, säger Mätta Ivarsson, MP:s gruppledare och ledamot i hälso- och sjukvårdsnämnden, i ett pressutskick.

Hon menar att förslaget inte står i motsats till en bredare likarättsutbildning som partiet stödjer.

– Det kan inte tolkas på något annat sätt än att Alliansstyret faktiskt inte prioriterar frågan, säger Mätta Ivarsson.

"Vi har inte sagt nej till någonting."

Gilbert Tribo (L), ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden menar att Miljöpartiet slår in öppna dörrar.

– Vi har inte sagt nej till någonting. Det investeras en miljon kronor så att RFSL kan fullfölja utbildningen i år. Sedan kommer vi utvärdera samarbetet. Jag tycker att hbtq-frågorna ska in i regionens ordinarie likarättsarbete och på så sätt belysas på ett större, bredare, sätt. Hur vi löser det får vi diskutera, säger Gilbert Tribo, som skickar frågan vidare till personalnämnden.

Varför fortsätter regionen inte samarbetet med RFSL?

– Det finns många orsaker. Dels kan det finnas fler organisationer som erbjuder utbildning inom hbtq-frågor och då är min bedömning att en upphandling bör genomföras. Sedan finns goda exempel från Stockholm som har en intern webbaserad utbildning och Västra Götaland som har anställd personal som genomför utbildningarna. Vi måste se hur vi på bästa sätt kan arbeta med hbtq och andra mångfaldsfrågor. Jag tycker att MP gör en höna av en fjäder.

Miljöpartiets Mätta Ivarsson påpekar att samarbetet är ett effekt sätt att komma till rätta med exempelvis diskriminering.

– Alliansen verkar tro att Region Skåne kan allting bäst själv. Men så är det inte. RFSL sitter på en enorm kunskap i den här frågan och det ska vi självklart använda oss av, säger hon i pressutskicket.

Publicerad 25 April 2019 06:00