Maria Kulle.

Maria Kulle. Foto: Sophie Håkansson

Pjäsaktuella Maria Kulle: ”Viktigt att gräva där man står”

Sofiero slott i fokus under ny utomhusteater

TEATER.

Kommunen planerar att göra om det kungliga slottet och slottsparken Sofiero för att tjäna mer pengar. Men slottsguider gör allt som står i deras makt för att bevara slottet som det är och hittar ett gammalt manus på vinden som kan rädda allt. ”Det är en lustfylld teaterlek som man kan säga handlar om att värna oskattbara värden”, säger skådespelaren Maria Kulle som innehar rollen som adjutanten.

Vem är adjutanten?

– Adjutanten är skådespelare och adjutant till kungen i pjäsen. Det är guiderna som spelar föreställningen och som ska rädda Sofiero slott men adjutanten försöker att få alla viljor att samsas. Det är en musikalisk och humoristisk pjäs med inslag av Stjärnorna på slottet och Antikrundan som ibland faktiskt figurerar på slott. Pjäsen vill lyfta Sofiero gentemot sin berömda danska granne Kronborg. Sofiero är något enastående som finns här alldeles nära.

Ni kommer ju att spela den här pjäsen utomhus. Vad ställer det för krav på dig som skådespelare?

– Man kan lätt säga att naturen är ett stort rum och ett fantastiskt sådant. Man får förhöja sitt uttryck för att nå ut. Men vi har en väldigt fin uppbyggd scen med fantastisk dekor som samspelar med parken.

Det känns som att du känner mycket för platsen?

– Ja, det är en magisk, unik plats. Sofiero har oskattbara värden som inte går att ersätta – precis som uppsättningen faktiskt handlar om.

I Stora drömmar hittar guiderna ett Hamlet-manus. Kommer publiken att få lite Hamlet-scener med?

– Vi anspelar på Hamlet. Den pjäs de hittar är samtida med Shakespeare och det blir en travesti – en skämtsam omformning av en känd text.

Det här med att drömma stort – på vilket sätt har det varit viktigt i ditt liv och karriär?

– Precis som i pjäsen måste man få drömma stort. Jag får ofta frågan om jag har en drömroll, men de roller jag får är mina drömroller. Som sagt måste man få drömma, men jag tycker det är viktigt att gräva där man står, att värdesätta det man har.

Stora drömmar

Spelas på Sofiero slott och slottsträdgård 11 maj-7 juni.

På scenen: Sascha Becker, Nils Dernevik, Jörgen Düberg, Maria Kulle, Lisa Larsson.

Av: Lotta Olsson, manus och Hans Marklund, regi.

Scenografi, kostym och mask: Yvonne Ericsson.

Kompositör: Christopher Dominique.

Mer information på sofiero.se

Publicerad 27 April 2019 00:00