Trotsade invändningar och är nu dubbel krogägare: "Har en punkådra i mig"

Nicholas Hertzman vill avdramatisera sättet att gå ut och äta

HELSINGBORG.

Han är 28 år, driver numera två krogar i Helsingborg där han planerar att göra nyförvärvet till landets bästa sommarrestaurang. Och han älskar det han gör. "Många brukar avråda från restaurangbranschen men jag har en punkådra i mig", säger Nicholas Hertzman, delägare av Drottninggatan 35 och Fria bad och bar.

Av
Text och foto: Ida Asplund Ådahl

Utsikterna var att jobba inom media och kommunikation. Men ödet ville annat. När dörren öppnade sig för att dra i gång restaurangen Drottninggatan 35 tillsammans med Christoffer Sköld (som nu driver Hallen, reds.anm) kunde Nicholas Hertzman som 24-åring inte låta bli.

Extrajobben inom restaurang han hade under gymnasietiden gav mersmak om spädde på viljan att ge sig in i krogvärlden. Nu är det fem år sedan. Sedan dess har Drottninggatan 35 blivit ett vattenhål och mötesplats i norra delarna av Helsingborg dit restaurangbesökare kommer för rätter baserade på lokala råvaror med asiatiska smaker.

– Ambitionen var att skapa en restaurang för alla tillfällen. Jag vill avdramatisera sättet att gå ut och äta på i Helsingborg. Tidigare har det gärna varit bundet att äta ute för att fira något eller för en högtid. Vi ville skapa lite av ett community med låga trösklar och högt i tak – vilket vi också har lyckats med, säger Nicholas Hertzman.

I början av maj vidgades krogvyerna ner till Fria bad när han och kollegan Simon Bonander tog över Barfota Beach House – en då färgglad och karibiskdoftande strandhängskrog som de stöpte om till Fria bad och bar. Det var vänner till Nicholas som drev stället och när det blev möjligt att ta över gjorde han det. Sedan dess har platsen tonats ned med vitmålade väggar, möbler i rotting med fokus på vad som finns utanför: stranden och havet.

– Vi ville ha kvar känslan av den gamla omklädningsbyggnaden och framhäva ursprunget. Man ska inte sitta på den här platsen och tänka att man är i Trinidad. Det ska vara enkelt och har man varit på stranden ska man inte behöva byta om för att äta här, ta en drink eller hänga och lyssna på en dj.

"Jag var nog inte den i skolan som folk trodde skulle gå upp tidigt varje morgon och skulle driva två verksamheter innan jag fyllt trettio"

Medan Drottninggatan 35 fortsatt kommer att vara den trendkänsliga krogen är ambitionen att Fria bad och bar ska leverera medelhavsmat med rena, enkla smaker – "den nyttiga sommarmaten", som ägaren själv benämner det. Därutöver serverar man pizzor gjorda på napolitanskt vis både för att äta på plats och för avhämtning. Nicholas Hertzman menar själv att man gör "stans godaste pizzor".

– Vi ska bli Sveriges bästa sommarrestaurang som folk kommer utifrån och hit för att komma till, säger han.

Ett uttalande som inte saknar tilltro till den egna förmågan att kunna skapa något riktigt bra.

– När man jobbar inom den här branschen måste man ha en övertro på sin egen förmåga och vara lite naiv. Jag har definitivt en punkådra i mig och kände att jag ville ge mig in i den här fascinerande krogvärlden. Även om det blir sena kvällar och mycket jobb. Men både jag och Simon (Bonander, reds.anm) är i den åldern när man orkar vara på restaurangen sent och så.

Läget vid strand och hav – svårslaget enligt Nicholas Hertzman som tillsammans med Simon Bonander driver Fria bad och bar.

Läget vid strand och hav – svårslaget enligt Nicholas Hertzman som tillsammans med Simon Bonander driver Fria bad och bar. Foto: Ida Asplund Ådahl

Hur blev livet sedan då, när det blev krogvärld i stället för arbete inom media och journalistik?

– Även fast jag driver två ställen tycker jag att jag har balans. Jag har under tiden gått en sommelierubildning, jag reser några gånger om året, jag sjunger i kör en gång i veckan, jag tränar mycket och äter sunt och sover ändå relativt mycket.

Det låter som att ditt dygn är lite längre än andras?

– Haha, nej. Men jag tycker det är sjukt viktigt med balans i livet. Det finns frestelser inom branschen och en romantiserad bild av kroglivet, men man får försöka hålla balansen.

Vilken är din drivkraft att göra allt det här?

– Det är en bra fråga, det är helt enkelt en ambition. Jag var nog inte den i skolan som folk trodde skulle gå upp tidigt varje morgon och skulle driva två verksamheter innan jag fyllt trettio. Men jag har alltid varit en sökare. Jag tänker fortfarande på vad jag ska ägna mig åt när jag blir vuxen. Så inför varje ny termin söker jag kurser i Lund. Jag skulle ha pluggat marknadsföring på Berghs i Stockholm, men sen blev det ytterligare en krog så det fick vänta. Det är en ynnest att göra det jag gör. Jag har världens bästa liv som jag trivs med.

Publicerad 15 June 2019 07:00