Juli är den månad då flest svenskar skiljer sig.

Juli är den månad då flest svenskar skiljer sig. Foto: Adobe stock

I juli spricker flest äktenskap – skånska orter värst

I norra landet håller man ihop längre än i södra delarna

SKÅNE.

Juli månad betyder semesterledigt för många svenskar – men också skilsmässa. Det är den månad under året som flest par går skilda vägar, med juni på andra plats.

Av
Mattias Grenholm

3,4 miljoner svenskar är gifta, vilket är runt 40 procent av befolkningen. Men förra året skilde sig 46 000 av dessa och många valde den varmare årstiden för beslutet. Under maj, juni och juli 2018 tog 15 000 personer av sig vigselringarna, de flesta i åldrarna 20-29 år. Detta enligt informationstjänsten Ratsit, som har sammanställt underlaget.

Orsakerna till skilsmässorna är naturligtvis många, varierande och personliga men statistiskt sett verkar en mer eller mindre ansträngd ekonomi kunna ha påverkan. Enligt undersökningen har 13 procent av de som skiljer sig en betalningsanmärkning – att jämföra med sex procent av befolkningen i stort.

Vad som kanske är mer överraskande är att det verkar spela roll var i landet man bor om äktenskapet håller eller inte. Svårast att leva i nöd och lust verkar det vara i Gnesta där 1,91 procent av de gifta, 73 personer, skilde sig förra året. För tydlighets skull kan här läggas till att gifta par naturligtvis inte behöver bo ihop och alltså kan vara skrivna i olika kommuner.

Men flera skånska kommuner ligger bara snäppet efter i denna mindre smickrande tabell. Av landets 290 kommuner intar Bjuv, Malmö och Örkelljunga andra, tredje och fjärde plats på skilsmässolistan.

I Bjuv skilde sig förra året 104 personer, vilket är 1,89 procent av de gifta. I Malmö gick 1 900 personer skilda vägar, 1,86 procent, och i Örkelljunga sprack äktenskapet för 67 personer, alltså 1,86 procent av de gifta.

Tryggaste äktenskapen i Skåne finner man i Båstad där endast 42 personer skilde sig förra året. Det motsvarar 0,71 procent av de gifta. Bäst på att hålla fast vid varandra i hela Sverige var man förra året i Storuman – där skilde sig bara 0,59 procent, eller 12 personer.

Publicerad 05 July 2019 07:00