Häktet i Helsingborg.

Häktet i Helsingborg. Foto: Google streetview

Häktad försökte muta anställd att smuggla in knark

Gav personalen en lapp med orden "Säg inget"

HELSINGBORG.

En person som satt på häktet i Helsingborg är polisanmäld för att ha försökt muta en anställd att hjälpa till med att smuggla in knark. Den anställde fick en lapp med orden "Säg inget" men gick till sin chef.

Av
Mattias Grenholm

Det var i slutet av juni som den anställde på häktet fick en lapp av en av de intagna. Skriften på lappen inleddes med orden "Säg inget" och därefter följde ett erbjudande om att kunna tjäna 2 000-3 000 kronor om den anställde hjälpte till att smuggla in tramadol eller hasch, som skulle levereras av den intagnes flickvän. Detta är Helsingborgs dagblad först med att rapportera.

Den anställde gick med lappen till sin chef och berättade även om det för kollegor. Häktesledningen tog händelsen på stort allvar och den intagne förflyttades till en annan avdelning.

I utredningen som följde förnekade den intagne att det var han som skrivit lappen utan det var i själva verket personalen som erbjudit sig att ta in narkotika. Han sa även till ledningen att han skulle göra en polisanmälan mot personalen "för att kunna försvara sig".

I början av juli gjorde häktet en polisanmälan om misstänkt muta av tjänsteman. Enligt Joachim Moberg, kriminalvårdschef i Helsingborg, är det inträffade mycket ovanligt och han ser mycket allvarligt på det.

– Jag kan på rak arm inte påminna mig något ärende på senare år som vi har polisanmält, säger han till Helsningborgs dagblad.

Publicerad 26 July 2019 15:15