Rökning är den i särklass vanligaste orsaken till att människor i Sverige utvecklar KOL.

Rökning är den i särklass vanligaste orsaken till att människor i Sverige utvecklar KOL. Foto: Ritzau Scanpix/Henning Bagger

Kraftig ökning av kvinnor som dör i sjukdomen KOL

"Många vet inte ens om att de har sjukdomen"

SVERIGE. På två årtionden har andelen kvinnor i Sverige som dör i sjukdomen kroniskt obstruktiv lungsjukdom (KOL) ökat med 140 procent. Motsvarande siffra för männen är 28 procent.

År 1998 dog runt 200 färre kvinnor än män i KOL. Förra året dog i stället 500 fler kvinnor än män i lungsjukdomen. Det visar statistik från Socialstyrelsen.

Rökning är den i särklass vanligaste orsaken till att människor i Sverige utvecklar KOL.

– Ökningen under 2000-talet beror på att kvinnornas rökvanor under 1900-talet ökade senare än männens. Det tar oftast minst 25 år att utveckla KOL, säger Kjell Larsson, professor emeritus vid Karolinska institutet, till Nyhetsbyrån Siren.

Trots att färre röker i landet syns detta inte i statistiken. I alla fall inte än.

– På några decenniers sikt kommer antalet döda sannolikt att minska, säger Kjell Larsson.

Samtidigt anser forskarna att det finns en underdiagnosticering av antalet drabbade. Så många som 800 000 svenskar kan ha KOL utan att de vet om det.

– Många vet inte ens om att de har sjukdomen, det är bara omkring fem procent som blir svårt sjuka. Svårt sjuka KOL-patienter tillhör de patientgrupper som mår allra sämst, säger Kjell Larsson.

Kan inte botas

Kroniskt obstruktiv lungsjukdom gör luftvägarna trånga och försvårar andningen. KOL kan inte botas men kan lindras med sådant som träning och läkemedel. Att sluta röka rekommenderas för att bromsa sjukdomens utveckling.

Källa: Siren

Publicerad 20 November 2019 00:00