Öresundskrafts framtid ska helsingborgarna ta ställning till den 12 januari.

Öresundskrafts framtid ska helsingborgarna ta ställning till den 12 januari. Foto: Joel Winqvist/arkiv

Hemlig pensionsförvaltare har lagt bud på Öresundskraft

Rödgröna partier kritiska till processen

HELSINGBORG.

I veckan berättade delar av kommunledningen att man har accepterat ett bud på Öresundskraft, som en potentiell men icke namngiven köpare har lagt. Oppositionen är kritisk till hur processen går till.

Det berättades också att budet ligger på dryga 14,2 miljarder kronor. Efter avdrag för bolagets skulder och 50 procent av aktierna i kommunikationsbolaget skulle köpeskillingen som tillfaller staden bli dryga 12,2 miljarder.

Men om det blir en försäljning av kommunens energibolag Öresundskraft eller ej, vet vi ännu inte. Motståndare till affären har ju samlat ihop tillräckligt många namnunderskrifter för att låta kommuninvånarna tycka till i saken. En folkomröstning ska ske den 12 januari 2020.

Först efter det kommer den tilltänkta köparen att offentliggöras och kommunfullmäktige besluta om det blir en affär eller ej, meddelar staden i ett pressutskick.

Köparen beskrivs av staden som "stabil och långsiktig".

– Idag har HSFAB (stadens moderbolag, reds.anm.) accepterat ett bud på Öresundskraft från en stabil och långsiktig svensk köpare som förvaltar svenskt pensionskapital. Det är en historisk affär som ger stadens invånare en köpeskilling och förmögenhet på drygt 12 miljarder kronor. I allt väsentligt kommer dessa att placeras i en stiftelse. Stiftelsen kommer varje år att kunna ge ett betydande tillskott till skola, vård och omsorg i generationer framöver, säger Peter Danielsson (M), ordförande i HSFAB, i pressreleasen.

Att man inte går ut och berättar vem spekulanten är reagerar Miljöpartiets Marcus Friberg på.

– Det har varit en massa frågetecken hela vägen med den här processen. Vi ser att det fortsätter vara kryptiskt, vi får veta priset men inte namnet. Vi menar att det är en hemlig process och det är synd, tycker kommunalrådet.

"Vi vet inte vilken lirare det handlar om"

Han är rädd för att man säljer ut delar av miljö- och klimatpolitiken för 12,2 miljarder.

– I ägardirektiven för Öresundskraft idag står det att bolaget ska se till att sänka helsingborgarnas klimatpåverkan, frågan är om det kommer vara så framöver. Detta kan vi inte fråga köparen om, för vi vet inte vilken lirare det handlar om, säger Marcus Friberg.

Publicerad 04 December 2019 09:00