Foto: Adobe Stock

Svensk-dansk musikfestival kan dyka upp på Hx

Helsingborg och Helsingör ska gemensamt lyfta popmusiken i regionen

HELSINGBORG.

Nästa år ska de båda sundsstäderna arrangera en gemensam ny musikfestival och en konferens för aktörer i branschen. Festivalen kan komma att klämmas in i Hx-programmet.

Förhoppningen är långsiktigt att göra de två städerna till en gemensam kultur- och evenemangsdestination. HH-samarbetet mellan Helsingör och Helsingborg på en rad samhällsområden går in med 270 000 kronor i satsningen. Samma summa har tidigare Region Skåne lagt på projektet.

Helsingborgs stad och danska Kulturværftet ligger bakom satsningen med fokus på pop.

– Vill vill att städerna ska vara en stark plats, ett nav, för musiklivet. Vi tror på samarbete, säger Max Granström, kulturdirektör i Helsingborgs stad och vd för Helsingborg Arena & Scen AB, och tillägger att det är ett pilotprojekt som ska pågå under 2020.

Max Granström.

Max Granström. Foto: Pressbild

Men hela utgångspunkten i satsningen är egentligen det befintliga musiksamarbete som sedan ett par år tillbaka sker mellan privata nöjesaktören The Tivoli i Helsingborg och kommunägda Kulturværftet i Helsingör.

Det har bland annat resulterat i att tio danska band, bland dem danska rockbandet Nephew, har spelat konserter i Helsingborg. I sin tur har tolv svenska band korsat sundet för att spela på scener i Helsingör, bland annat Mando Diao. Dessutom har talangtävlingen Popkorn även börjat arrangeras i Helsingör.

– Vi kände tidigt att här finns möjlighet att bygga en musikalisk bro över sundet och den har vi hela tiden byggt vidare på, berättar Hasse Jönsson som är med och driver verksamheten på The Tivoli.

Det är viktigt att slå ett slag för pop

I det nya samarbetet ska en musikfestival arrangeras i Helsingborg nästa år. En gemensam konferens för aktörer i musikbranschen ligger också i pipeline.

Max Granström öppnar för att köra den under nästa års Hx.

– En möjlighet är att ha en heldansk scen på Hx-festivalen. Ett sätt att under en befintlig stadsfest lägga in en musikfestival i konceptet. Det skulle också vara ett sätt att få hit fler danskar till Hx. Men det är bara ett alternativ, förklarar kulturdirektören som menar att miljön i norra Öresundsområdet är unik med två städer som under lång tid har satsat stort på kultur.

Hasse Jönsson gläds inte minst åt att man nu vill ge popgenren ett uppsving.

– Det är viktigt att slå ett slag för pop, som aldrig har fått några bidrag tidigare. Det har alltid gått till den symfoniska delen i Sverige och till de vita fasaderna. Här har man nåt som verkligen känns som att det är på gång, säger han och fortsätter:

– Vi har någonstans sett till och visat att det går, och det är ännu roligare att fler ser att det finns möjlighet att utveckla och bygga tillsammans, menar musikarrangören.

Publicerad 10 December 2019 11:58