Andreas Wargenbrant jublar åt utnämningen. Här på en bild från anläggningen år 2017.

Andreas Wargenbrant jublar åt utnämningen. Här på en bild från anläggningen år 2017. Foto: Joel Winqvist/arkiv

Spritfabriken i Ödåkra prisas som årets skånska mötesplats

Magasin lyfter entreprenörer i länet

ÖDÅKRA.

Den gamla nedgångna spritfabriken vid järnvägsstationen i Ödåkra har fått ett rejält ansiktslyft genom omfattande renoveringar och hittills har uppemot ett 20-tal entreprenörer flyttat in och öppnat upp verksamhet i anläggningen. Nu prisas "Spritan" som årets skånska mötesplats.

Det är Magasinet Skåne som varje år delar ut priser i olika kategorier till personer och verksamheter i länet som gör Skåne till en bättre plats att leva på.

En av de 14 kategorierna är årets mötesplats som alltså Spritan i Ödåkra tar hem.

– Det känns helt otroligt när finns så många bra mötesplatser i Skåne, säger Andreas Wargenbrant som äger anläggningen.

Varför blev det ni tror du?

– Jag tror att det är en jury som förstår hur målmedvetet jag jobbar. Att det hellre får ta några månader extra men att det verkligen blir bra. Att vi bygger ihop det gamla med det nya, att det finns ett eget formspråk och att varje butik får sätta sin prägel ända från entrédörren till längst in i lokalen. Vi har bra entreprenörer med bra kännedom om sina produkter. Det blir det unika på spritfabriken. Och alla brinner för det de gör. Det är så viktigt.

Idag har ni uppemot 20 verksamheter igång. Hur många kommer det vara i framtiden?

– Blir det som vi har räknat med blir det ungefär 20 rörelser till, med spridda skurar. Om ett år eller ett och ett halvt tror vi att allt kommer ha fallit på plats.

En framtida skjutbana, och så kafé, ölbryggeri och antikvitetsbutiker som finns där redan idag. Det är stor spännvidd på innehållet?

– Egentligen är det inte så stor om man tittar på det. Framförallt handlar det om intressanta butiker med entreprenörer som förstår vad de gör. Vi bygger en egen liten by här.

Vad skulle inte passa i satsningen?

– Ja… vi vill inte ha för stora kommersiella kedjor. Vi vill ha folk på grunden bland människorna. Det känns som att vi har fått in den mixen vi vill stå för. Det är verkligen spännande.

Publicerad 11 December 2019 00:00