Än så länge finns det ingen sökande som har varit tillräckligt kvalificerad för chefsjobbet på Dunkers kulturhus. Svårigheten är att finna någon som både kan ledarskap och och har en gedigen kulturkunskap. Foto : Stefan Ed

Än så länge finns det ingen sökande som har varit tillräckligt kvalificerad för chefsjobbet på Dunkers kulturhus. Svårigheten är att finna någon som både kan ledarskap och och har en gedigen kulturkunskap. Foto : Stefan Ed

Ingen ny Dunkerschef i sikte

Av
Stefan Ed

HELSINGBORG. Sökandet efter en ny chef på Dunkers kulturhus går trögt. Förhoppningarna var att kunna presentera ett namn för Helsingborgarna i månadskiftet februari mars. Men det finns inget namn.
I höstas utlystes tjänsten som verksamhetschef för Dunkers kulturhus. Men rekryteringen har inte riktigt gått som man hade hoppats. Bibbi Hiden, kulturdirektör och ansvarig för rekryteringen suckar.
– Nej, tyvärr. Än så länge har det inte varit någon ansökan som stämmer överens med den kravprofil vi söker.

Två till intervju

Rekryteringsgruppen har inte haft många kandidater att intervjua som blivande chef för stadens kulturhus.
Än så länge har femtio personer sökt tjänsten, men det är bara två som varit aktuella för närmare intervju. Bland dem fanns inte någon chef.
– Vi ställer höga krav. Vi vill ha en stark person med gedigen bakgrund inom kulturen, samtidigt ska denna kunna visa en dokumenterad ledarkompetens. Det har varit svårt att hitta någon som kan kombinera dessa två egenskaper.

Saknas ledareskapet

– Personen måste också ha administrativa kunskaper och kunna ställa upp på Helsingborgs stads värdegrunder. Det har kommit in en del ansökningar där man haft stora kulturella kunskaper men där ledarskapskompetensen saknas. De höll inte måttet. Det måste kännas rätt till hundra procent, säger Bibbi Hidden
Katti Hoflin har haft jobbet som chef för Dunkers kulturhuset sedan 2011. I början av 2015 tillträde hon som chef för biblioteksverksamheten i Stockholm. För tillfället sitter Göran Nilsson som verksamhetschef på Dunkers.

Optimistisk trots allt

Men Bibbi Hiden ser hoppfullt på framtiden.
– Vi hoppas kunna presentera ett namn innan semestern. Rekryteringfirman som vi anlitar tittar även på utländska personer men främst från skandinavien. De presenterar kandidaterna för oss.

Ska kännas rätt

– Därefter har vi tre rekryteringsgrupper som går igenom aktuella namn. Trots att tålamodet har sviktat håller vi tummarna för att kunna hitt rätt person. Men vi sitter inte i sjön. Vi har en bra ställföreträdande chef och Dunkers kulturhus har en lång planering.
– Det är alltid bra att få in nya ledare så fort som möjligt i en organisation. Men det är bättre att vänta till rätt person kommer. Vi vill inte göra något förhastat. Det ska kännas rätt i både hjärtat och hjärnan, säger Bibbi Hiden, kulturdirektör i Helsingborg.

Publicerad 11 March 2015 11:15