Tobias Olofsson och Alejandra Vásquez hoppas få ihop tre miljoner kronor från allmänheten. Foto: Marcus Carlsson

Tobias Olofsson och Alejandra Vásquez hoppas få ihop tre miljoner kronor från allmänheten. Foto: Marcus Carlsson

Deras upptäckt kan hjälpa miljontals sjuka

Av
Marcus Carlsson

GANTOFTA. Lösningen på ett av vår tids allra största problem kan ha upptäckts i magen på Kullabergs bin. Det tror åtminstone forskarna Tobias Olofsson och Alejandra Vásquez som ligger bakom Living antibiotics som nu hoppas kunna finansiera sin forskning vidare genom stöd från allmänheten.

Vid sidan av sina doktorandstudier ägnade Tobias Olofsson sin fritid till att forska i vad man kunde hitta för bakterier och mögel i naturen runt Kullaberg. Det var då han gjorde den revolutionerande upptäckten att biets honungsmage innehöll tretton tidigare oupptäckta mjölksyrabakterier.
– Vi blev nästan nervösa av hur stor upptäckt vi hade gjort. Det är ju nya arter! Bara att beskriva nya arter, med namn på latin som Linné gjorde, är ju en jättestor ära. Ingen annan har ens varit i närheten av att beskriva så många mjölksyrabakterier tidigare, säger han.

Tobias, som har biodlingen i blodet och vars morfar var Sveriges äldsta biodlare, förstod nu varför honung i alla tider används som huskur vid exempelvis förkylning. Man upptäckte också att anledningen till att bakterierna tidigare gått under forskarnas radar varit att man innan bara undersökt färdig honung.

I de produkter man köper i butik finns nämligen inga av de levande mjölksyrabakterierna kvar. Med detta i bakhuvudet bestämde man sig för att testa de nya bakteriernas läkegenskaper på riktigt och fann då att biets bakterier vid behov kan bilda upp till 100 olika antibakteriella ämnen.

– Det är ett supervattentätt system som dessutom är dynamiskt. Om det kommer in en bakterie som de inte kan få död på har de chansen, även om det kan ta många hundra år, att bilda ett ämne som sjukdomsbakterien inte kan göra något åt. Det kan ju inte penicillinet eller antibiotikan som man har gjort piller av, säger han.

Nästa steg blev att testa en honungssalva på hästar med kroniska sår som tidigare varit behandlade med antibiotika men utan resultat.
– Vi bandagerade såren med honung där vi återinsatt mjölksyrabakterierna och efter två dagar hörde veterinären av sig och sa att det börjat läka. Efter sex dagar hade det här såret som den haft i flera år stängt sig och efter åtta dagar var det helt läkt med hår tillbaka och allt.

Efter 10 försök på 10 hästar där alla såren läkt inom åtta veckor fick de bevisat vad de tidigare trott – deras metod fungerar. Sedan dess har de också testat sin honungssalva på människor med svåra kroniska sår och även där har resultaten varit positiva. Nu vill de ta sin forskning vidare, men för att göra det krävs det pengar. Därför har de startat en crowdfundingkampanj som de hoppas ska generera runt tre miljoner kronor.

– Vi vill nå ut till vanligt folk med budskapet att vi sitter här på den största upptäckten runt antibiotika som finns i världen idag och som kan vända hela resistensproblemet på många fronter, men vi har fasen inga medel. Därför vänder vi oss till allmänheten, säger Tobias Olofsson.

marcus.carlsson@lokaltidningen.se

Publicerad 05 June 2015 06:00