Jozef Zapotoka har många års erfarenhet av att hjälpa människor som lider av stress. Sedan 2002 håller hans privatklinik till på S:t Clemensgatan i Helsingborg. Foto: Joel Winqvist

Jozef Zapotoka har många års erfarenhet av att hjälpa människor som lider av stress. Sedan 2002 håller hans privatklinik till på S:t Clemensgatan i Helsingborg. Foto: Joel Winqvist

"Stress kan vara både positivt och negativt"

Jozef Zapotoka har behandlat helsingborgare för stress i över tio år

HELSINGBORG. Stress är en vanlig orsak till både fysisk och psykisk ohälsa. Jozef Zapotoka, som har behandlat helsingborgare för stress i över tio år, menar att höga krav på sig själv ofta kan vara en bov i sammanhanget.
Höga krav från chefen och från en själv på arbetet, roliga saker som ska hinnas med på fritiden, barn som ska hämtas och lämnas på fritids, böcker som ska läsas...
Listan på saker vi ska göra alternativt skulle vilja göra kan göras hur lång som helst.
De olika kraven som finns i tillvaron är ofta upphov till stress, och vi är mer stressade i dag än tidigare.
I en undersökning fastslog Arbetsmiljöverket i fjol att var fjärde sysselsatt svensk någon gång under det senaste året upplevt att de har fysiska eller psykiska besvär som orsakats av stress på jobbet.
Jämfört med motsvarande studie år 2012 innebär detta en betydande ökning.
Jozef Zapotoka driver en privat praktik med inriktning på massageterapi, klassisk kinesisk akupunktur och symboldrama/visualiseringsterapi på S:t Clemensgatan i Helsingborg.
De flesta av hans patienter är drabbade av någon form av stress.
– Stress har blivit något som förr nämndes som huvudvärk. Det kan vara både negativt och positivt. Positiv stress är bra när vi får utlopp för den energi som flödar i kroppen. När vi ställs inför en utmaning, såsom en presentation på jobbet, en påfrestande resa, ett äventyr eller en tävling, så kan positiv stress göra att man presterar bättre, bara man får återhämta sig mellan utmaningarna, säger han och fortsätter:
– Stress kan sätta igång hormonella saker, det beror på hur du påverkas av stressen. Blir du begränsad i livet, med sömnproblem, koncentrationssvårigheter, magproblem och så vidare, alla såna saker som påverkar dig då ska man söka hjälp för det, menar han.
Har man magproblem är det dock viktigt att undersöka sig hos en doktor innan man  söker behandling för stress, då stressen i sig kan orsaka magproblem.
Akupunktur handlar mycket om att ta hand om sig själv, det är inte bara att sätta en nål eller gå på en enstaka behandling så är man fri från sin stress, betonar han. Det är av oerhörd vikt att man lyssnar på kroppen, och är uppmärksam på smärta.
– Utan smärta kan vi inte leva. Du vaknar upp när du har ont. Det är kroppens sätt att säga till dig: ta hand om dig, menar han.
Vilket tips vill du ge de som känner sig stressade?
– Det bästa tips jag kan ge är att själv bestämma vad du vill, och inte tvinga dig själv till något.
 

Publicerad 20 October 2015 12:00