Amnah Chehade hade chansen på sjätte raka SM-guldet i taekwondo, men valde att satsa på NM istället. Väl där tog hon sitt tredje NM-guld genom tiderna. Foto: Mikael Öhrn

Amnah Chehade hade chansen på sjätte raka SM-guldet i taekwondo, men valde att satsa på NM istället. Väl där tog hon sitt tredje NM-guld genom tiderna. Foto: Mikael Öhrn

Slopade SM - tog NM-guld istället

Av
Mikael Öhrn

HELSINGBORG. Olympia TC:s Amnah Chehade kan titulera sig nordisk mästare i taekwondo igen. En nyckel till framgångarna är timmarna hon lägger ner i styrketräningslokalen. Men något EM eller VM blir det inte.

Hon skulle kunnat ha gått för sitt sjätte raka SM-guld, men valde tidigt att ta sats mot NM istället. Ett klokt val så här i efterhand. Det blev nämligen NM-guld för den 20-åriga Helsingborgstjejen – hennes tredje genom tiderna.
– Jag är jätteglad. Jag har verkligen jobbat hårt för det här, säger Amnah Chehade, som bara någon dag efter NM-guldet tilldelades ett mästardiplom från kommunen för sina insatser ifjol.
Något som hon också håller högt.
– Det är också jättekul. Nu verkar det som att de flesta vet vem jag är. Jag kommer att få pris även nästa år för NM, säger hon och fortsätter:
– Nu uppmärksammas kanske den här sporten lite mer.

Amnah Chehade tränar tio pass i veckan, men bara tre av dem gör hon i dojon.
– Det är allt det andra som gör att jag blir så bra inom taekwondo, säger hon och tillskriver de fem löppassen i veckan och, kanske framför allt, timmarna i styrketräningslokalen en stor del av framgångarna.
– Det är det som gör att jag blir snabbare och explosivare under en tävling, säger hon och tillägger:
– Man märker snabbt skillnad på vem som styrketränar och vem som inte gör det.
Men så klart är det i dojon som hon till slut levererar. Mycket tid har lagts på fotarbetet.
– Jag måste bli bättre på mitt fotarbete. Vi har tränat mycket på det till NM. Jag måste röra mig åt sidorna.

Nya tävlingar väntar för den nordiska mästaren.
– Nu kommer vi att sikta in oss på lite utomlandstävling, men inga jättestora tävlingar utan det är mest för att hålla igång rutinen och erfarenheten. De stora tävlingarna kommer nästa säsong, säger hon.
Men något EM eller VM blir det inte. På grund av stridigheter inom det Svenska Taekwondoförbundet har Sverige uteslutits från EM och VM.
– Det är riktigt tråkigt att det är som det är. Jag tror jag har missat tre VM och fyra EM på grund av alla konflikter som finns i Förbundet.
Trots fem raka SM-guld har hon nämligen inte blivit uttagen i landslaget efter 2011. Förrän nu.
– Systemet är orättvist, men det kanske löser sig i framtiden. Det är bara att kämpa på, avslutar Amnah Chehade.

Amnah Chehade. Foto: Mikael Öhrn

Amnah Chehade. Foto: Mikael Öhrn

null

Publicerad 05 February 2016 14:43