Gina Cinnamoni har själv målat en del och brinner för att ge okända konstnärer större utrymme. Foto: Privat

Gina Cinnamoni har själv målat en del och brinner för att ge okända konstnärer större utrymme. Foto: Privat

Ny konstrunda utmanar etablissemanget

"Kände att det fanns ett tomrum att fylla"

HELSINGBORG/SKÅNE. Gina Cinnamoni är initiativtagare till Skånes Fria Konstrunda, som har premiär under påskhelgen, och som ska konkurrera med fler andra konstrundor som arrangeras i länet.  

Varför väljer du att satsa på detta?
– Jag kände att det fanns ett tomrum att fylla. Andra konstrundor har ganska så höga antagningkrav och kräver att man är bosatt i Skåne. Det finns en hel del konst som inte kommer fram. Detta är ett sätt att ge lite mer okända konstnärer som förtänar det, utrymme i offentlighetens ljus.
När började du fundera på detta på allvar?
– Jag var på Konstrundan ifjol och sa i bilen på väg hem att ”jag borde kanske starta en egen runda”. På de andra så ser man oftast ungefär samma konstnärer år efter år, man vet vad man får. På gott och ont. Det kan vara kul med något nytt.
Vilka konstnärer är aktuella?
– Både de som bor här men också de som har någon slags anknytning till Skåne, för det vill vi att de ska ha. De kan ha familj här, eller ha pluggat här tidigare. Vi vill ha en bred konstrunda.
Det finns en del konstrundor i regionen. Finns det verkligen plats för en till?
– Det tror jag att det finns! Annars hade vi inte dragit igång detta. Vi har fått bra respons och har nu 30 utställare.
Var kommer arrangemangen att ske?
– Vi kommer att ha en samlingsutställning på Oxhallen i Helsingborg. Sedan har vi utställare i olika kommuner, som i Höganäs, Båstad och Åstorp men även i flera andra kommuner.

Publicerad 21 February 2017 05:00