“Trots alla år av integrationsprojekt har segregationen ökat i Malmö. Då behöver man kanske tänka i andra banor”, säger Lars Åberg. Foto: Oskar Elfving Söderström

“Trots alla år av integrationsprojekt har segregationen ökat i Malmö. Då behöver man kanske tänka i andra banor”, säger Lars Åberg. Foto: Oskar Elfving Söderström

Sågar vänstern:

"Står närmare Saudiarabien"

Har som journalist bevakat Malmö i över 40 år

Av
Markus Celander

MALMÖ. Han tillhörde kulturvänstern. Men i det multikulturella samhället har vänstern förlorat sina ideal, menar författaren och journalisten Lars Åberg.
– Det är fullständigt obegripligt. Jag kan inte förklara hur man kunnat gå så vilse i tillvaron.
Första upplagan av hans senaste bok ”Framtidsstaden – Om Sverige imorgon blir som Malmö idag, hur blir Sverige då?”, sålde slut direkt. 3000 ex.

Titeln syftar på att Malmö, med sitt geografiska läge, är den stad i Sverige som först nås av förändringens vindar, och därmed blir lik en kristallkula för övriga landet.

– Men man blir inte profet i sin hemstad, säger Lars Åberg med ett leende.

Den gamla sanningen illustrerar det faktum att hans beskrivning i boken av Malmös utveckling stämmer illa överens med stadens officiella.

Lars Åberg har som journalist bevakat Malmö i över 40 år, och mot bakgrund av hans redovisning av en segregerad stad i sönderfall, framstår de förskönande omskrivningarna från politiker och chefstjänstemän som han intervjuar som märkliga kontraster. 

Tror du att de själva tror på vad de säger?
– Det tror jag. De sitter som i en bubbla, och intalar sig att tycka likadant, för det är smidigast att inte sticka ut. Det är ett spel, även om jag tror att det finns många välvilliga som faktiskt tror att ”problem” är samma sak som ”möjlighet”. De har väl hört något om att det finns ett kinesiskt tecken där ordet betyder båda delar. Jag tror att det helt enkelt handlar om en anpassning till de förutsättningar och realiteter som finns på jobbet.

Legitimerar det SD när multikulturen problematiseras i det offentliga samtalet?
– Nej, tvärtom. Det som drivit folk till SD är just att man inte pratat om de negativa saker som ju folk ser i vardagen. Det är fusk med sanningen när de som tar upp problemen beskylls för att obehagliga åsikter sprids. Då diskvalificerar man journalistiken. Den går inte att bedriva seriöst om man hela tiden sneglar på konsekvenser. Då bakbinder man sig.

Lars Åberg var tidigt ute, 2003, med att beskriva multikulturens baksidor. Något han fick kritik för av journalistkolleger, berättar han.

– De menade att jag stigmatiserade offer för systemet. Det var ju den gängse beskrivningen. Men min tanke var att framställa invandrare som alla andra, som människor med förmåga att tänka och fatta egna beslut.

Men i Malmö finns ett speciellt förhållande, menar Lars Åberg, mellan de inflytelserika aktörerna – den vänsterstyrda kommunen, högskolan och media.

– De har samma uppfattning om hur Malmö ska skildras. Den borgerliga oppositionen är svag, och det finns ju inget annat ställe där behovet av kritisk journalistik är större än i en stad utan opposition.

Han nämner Malmö-kommissionen – tillsatt av Malmö stad med syftet att ta fram strategier för att minska skillnader i hälsa bland Malmös invånare – som ett exempel på ”stigmatiserade offer för systemet”-teorin.

– Deras slutsats var att hälsoskillnaderna mellan stadsdelar beror på att samhället är diskriminerande. Tvärtom, vill jag påstå. Det svenska samhället är väldigt välvilligt, generöst och omhändertagande. Den rimliga förklaringen till hälsoskillnaderna är att det flyttat hit många personer med dålig hälsa, som aldrig varit hos läkare eller tandläkare. Det kan man inte skylla på samhället.

Lars Åberg är besviken och oroad över dagens vänster. Den ställer sig bakom allt det som den förr var emot, menar han.

– Patriarkat, hederskultur, reaktionär religion, könsapartheid. Vänstern står närmare Saudiarabien än klassisk vänsterpolitik.

Är allt kört?
– Jag skrev boken därför att detta handlar om livsavgörande frågor för Malmö. Men för att lösa ett problem måste vi först medge att det existerar ett problem, och definiera det. Jag vill ju att det ska bli bättre, men de som håller tyst om problemen och använder förskönande omskrivningar, ja, jag får ju anta att de tycker att allt är bra som det är.

Lars Åberg arrangerade den första Folkfesten i Malmö 1971. Nationalteatern, Hoola Bandoola Band och Cornelis Vreeswijk var några av artisterna som uppträdde. Foto: Oskar Elfving Söderström

Lars Åberg arrangerade den första Folkfesten i Malmö 1971. Nationalteatern, Hoola Bandoola Band och Cornelis Vreeswijk var några av artisterna som uppträdde. Foto: Oskar Elfving Söderström

PERSONLIGT

Namn: Lars Åberg.

Ålder: 66 år.

Bor: Malmöit som bor i Stockholm sedan 2014.

Familj: Gift, två barn, två barnbarn.

Det visste ni inte om Lars Åberg: "Jag är en hyfsad fotbollsspelare. Bra överblick och fin passningsfot. Det är som med journalistiken, jag vill ha en fri roll på mittfältet."

Publicerad 01 March 2017 09:00