Johan Svedström studerar modellen av hur Ångfärjebygget ska se ut när det är klart. Foto: Joel Winqvist

Johan Svedström studerar modellen av hur Ångfärjebygget ska se ut när det är klart. Foto: Joel Winqvist

Byggrekord:

Vi har siffrorna för Helsingborg

Staden håller (bygg)ångan uppe

HELSINGBORG. 2016 blev ett rekordår för Helsingborg. Senast det påbörjades så många nya byggen av bostäder här var 1971. Lokaltidningen begav sig till en av stans mest omdebatterade byggplatser, där nya bostäder ska börja byggas i år. 
Johan Svedström har en blick som skvallrar om längtan, och det beror inte på att jag träffar honom en torsdag och att helgen börjar närma sig. Nej, han har lagt ögonen på en modell som ganska exakt visar hur en av stans mest omdiskuterade platser ska se ut år 2020: Ångfärjetomten. Eller SeaU Helsingborg som de ansvariga har valt att kalla det.
– Denna tittar jag på varje dag, säger han och har svårt att slita sig från miniatyren som står här på byggherren Midrocs kontor på Söder.
Modellen visar Ångfärjestationen, den nya park som ska anläggas i anslutning till den klassiska byggnaden, nya parkeringsplatser och så det som ska locka såväl långväga gäster som helsingborgarna till platsen för att träffas: den kommande  hotell- och kongressanläggningen.
Och så. Icke att förglömma. Längre bort syns ett antal huskroppar. De ska rymma 155 bostäder, fördelat på 107 bostadsrätter och resten hyresrätter. Till sommaren ska de börja byggas.
 I fjol fick Helsingborg rejäla 70-talsvibbar. Inte sedan 1971 har det påbörjats fler nybyggnationer av bostäder.
– 2016 blev ett rekordår, helt klart. Det byggs väldigt mycket, säger Peter Gustafsson, samhällsanalytiker på stadsledningsförvaltningen.
I fjol påbörjades bygget av 1 774 nya bostäder i kommunen. Det är ingen tvekan om att det är en rekordsiffra men man bör beakta att det just nu ändå är en preliminär siffra, betonar han.
– Det är nu som det är som mest hektiskt för oss att gå igenom de olika projekten, menar han.
I maj kan siffran eventuellt komma att justeras något, och då bli officiell i samma veva med att SCB släpper sina siffror.
– Det är lite lurigt när man räknar på påbörjade byggnationer. Det är inte helt säkert att alla blir färdigställda inom några år, säger Peter Gustafsson som egentligen tycker att antalet färdigställda bostäder är mer intressant att titta på utifrån det som just han arbetar med, som rör befolkningsförändringar och samhällsanalys.
- Det är ju då som folk kan börja flytta in och man kan se en tydligare förändring, menar analytikern.
 Just nu är det mest ett enda gignatiskt hål, men bakom Johan Svedström ska bygget på Ångfärjetomten uppföras. Foto: Joel Winqvist

Just nu är det mest ett enda gignatiskt hål, men bakom Johan Svedström ska bygget på Ångfärjetomten uppföras. Foto: Joel Winqvist

"...då svängde opinionen"

Officiell inflyttning för kommande bostadsrättsinnehavare och hyrestagare på Ångfärjetomten planeras bli år 2019, berättar Johan Svedström.
Nu har vi lämnat hans Midrockontor och bevittnar istället det stora hål som framöver ska fyllas med nybyggen.
- Det är fantastiskt skönt att vara igång och just nu ser vi ut att hålla tidsplanerna, säger han.
När börjar riktiga byggnationen av bostäderna?
- Runt sommaren. Det är då vi har gjutit källaren och har kommit upp ovanför marken. Vid årsskiftet 2017/2018 kommer den första byggnaden att vara stomrest. Under våren 2018 är det sista av dessa husen stomrest, säger biträdande affärschefen.
Bostadskvarteret kommer att bestå av fyra flerbostadshus på 5–9 våningar med bostäder på mellan 1–6 rum och kök.
– Det är ett stort intresse, absolut, säger han och berättar att det i början var omkring 1 300 intressenter som ställde sig i kö. Nu har kön betats av och i dagsläget har man cirka några hundra som är intresserade av att köpa sig en lägenhet.
Hur upplever du det att verka i en tid då det byggs så mycket i Helsingborg?
- Det är fantastiskt roligt och inspirerande att få vara med när det är sånt här tryck. Samtidigt blir det väldigt högt tempo också.
Hur upplever du den debatt som varit och finns kring Ångfärjetomten?
– Jag känner att när vi flyttade The Tivoli så svängde opinionen. Från att gå från stundtals ganska negativt så upplever jag det som att det man mest får höra nu är att det är spännande och roligt att det äntligen händer, säger han.

Äldre bebyggelse ska gifta sig med den kommande på den historiska platsen i Helsingborg.

Äldre bebyggelse ska gifta sig med den kommande på den historiska platsen i Helsingborg.

Omdebatterad och kär tomt för helsingborgarna

Åsikterna om hur de nya bostäderna i det kommande kvarteret ska se ut har varit delade. Bland annat uttryckte Helsingborgsbon Jens Erneholt, medlem i Arkitekturupproret, i senaste upplagan av Lokaltidningen, kritik mot att arkitekturen när det kommer till de kommande bostäderna är fyrkantiga, tråkiga och utformade på ett sätt som är billigt och enkelt, anser han.
Hur upplever du den debatten, Johan Svedström?
- Det har varit en liten debatt. Många som har varit uppe hos oss och tittat på modellen hur det ska bli, har tyckt att det ser bra ut och att man får en bra bild över hur det ser ut. Vi har försökt återknyta till den strama arkitekturen som finns i Norra hamnen, samtidigt som vi vill ta upp materialet som finns i stenstaden Helsingborg. Vi tycker själva att det kommer att bli väldigt bra.

Illustration från havet som visar den nya hotell- och kongressanläggningen samt bostäder på Ångfärjetomten Illustration: Jais Arkitekter

Illustration från havet som visar den nya hotell- och kongressanläggningen samt bostäder på Ångfärjetomten Illustration: Jais Arkitekter

Rekordsiffror

Antalet påbörjade bostäder 2016: 1 774 stycken (prel.)
Antalet färdigställda bostäder 2016: 890 stycken (prel.)
Antalet påbörjade bostäder 1971: 1 838 stycken
Källa: Helsingborgs stad

Publicerad 31 March 2017 09:00