Helsingborg får sitt eget Pride. I början av september arrangeras en tre dagar lång festival. Foto: Oskar Tinggren/ARKIV

Helsingborg får sitt eget Pride. I början av september arrangeras en tre dagar lång festival. Foto: Oskar Tinggren/ARKIV

Helsingborg får en pridefestival

Av
Mikael Öhrn

HELSINGBORG. En prideparad har arrangerats i stan de senaste tre åren, men nu står det klart att stan även får sin egen pridefestival. I början av september går den tre dagar långa festivalen av stapeln.
Pride House med workshops, föreläsningar i HBTQ-frågot, Pride Park med underhållning och sist men inte minst den sedvanliga prideparaden på lördagen, det står bland annat på agendan den 8-10 september när Helsingborgs Pride går av stapeln för första gången någonsin.
– HBTQ-personer diskrimineras och osynliggörs fortfarande i samhället, och genom att arrangera Pride skapar vi ett forum för att lyfta frågor som dessa. Dessutom får vi tillfälle att knyta an till vårt community's historia och minnas hur priderörelsen startades och varför, säger Jinn Säthil från Ung HBTQ/HBG i ett pressmeddelande.
Pridefestivalen arrangeras av det nystartade nätverket HBTQ Helsingborg som består av RFSL Helsingborg, Ung HBTQ/HBG, Svenska Kyrkan, Antidiskrimineringsbyrån Helsingborg, Helsingborg stad och Medborgarskolan.
– För första gången samlas vi flera aktörer som arbetar med HBTQ-frågor för att tillsammans stärka arbetet kring HBTQ-frågor i Helsingborg, bland annat genom att arrangera ett större Pride än någonsin tidigare i staden, säger Jenny Mörk, från Antidiskrimineringsbyrån Helsingborg, i samma pressmeddelande.
Mer information om programmet kommer att komma från arrangörerna. En hemsida finns i dagsläget inte heller, men kommer även den.
Pridefestivalen får finansiellt stöd av staden.

Publicerad 16 May 2017 09:17