Vy över Helsingborg. Foto: Mostphotos.com

Vy över Helsingborg. Foto: Mostphotos.com

Så vill partierna få bukt med plast som skräpar i stan

Såväl majoritet som oppostion pekar på lösningar i budgetförslag

HELSINGBORG. ??Plast som ligger och skräpar på gator och torg, men också ute i naturen, i våra hav och i fiskars kroppar. Ämnet har varit på mångas läppar den senaste tiden, runtom i kommuner men även på nationell och internationell nivå. Frågan har också debatterats friskt här i Helsingborg.

Det skedde till exempel 2014 efter att Socialdemokraterna föreslagit ett stopp för plastpåsar vid torghandeln på Söder.
Just den motionen gick inte igenom i fullmäktige. Men frågan är i allra högsta grad levande hos de båda blocken. I Socialdemokraternas budgetförslag för 2018 skriver partiet att det vill införa lokalt förbud mot plastpåsar vid försäljning och komma överens med lokala handlare om att använda miljövänliga alternativ.
– Förstörelsen är större i dag än när vi skrev motionen, säger Jan Björklund (S) till Lokaltidningen och pekar på hur plastanvändningen påverkar miljö och djur.
– Vi kan också begränsa användandet i de kommunala verksamheterna, fortsätter han.

Jan Björklund (S). Foto: Joel Winqvist

Jan Björklund (S). Foto: Joel Winqvist

"Vi ska fasa ut den skadliga plasten"

De blågröna partierna har tidigare gått ut med sin ambition att utveckla arbetet ytterligare med fokus på att minska skadliga plaster, minska mängden avfall och engångsmaterial. Målet står med i femklöverns budgetförslag.
– Människan måste snabbt vidta åtgärder som förhindrar att fler mikroplaster sprids till våra hav. Och Helsingborg stad har som stor inköpare en unik möjlighet att gå före beträffande hållbar och etisk konsumtion. Vi ska fasa ut den skadliga plasten, vi ska använda andra material som inte är engångsartiklar, vi ska främja innovationer som ersätter den fossila plasten med produkter som lätt bryts ned eller förnyas. Morgondagens levande hav skapas när alla köper rätt har Annika Román (MP), kommunalråd hos de blågröna, tidigare sagt i ett pressmeddelande.

Den 13 och 14 juni är det den stora budgetdagen i Helsingborg. Då ska fullmäktige ta ställning till de olika partiernas förslag till budget 2018. Det ska alltså beslutas om partiernas budgetförslag i sin helhet, inte om enskilda frågor likt den här om plastanvändning. Det är dock ingen vågad gissning att plastfrågan lyfts både en, två och tre gånger under valrörelsen inför nästa års kommunval.

Publicerad 01 June 2017 11:47