Kim Olsson och Andreas Lilja (till höger) driver Padel crew på Rännarbanan i Helsingborg. Det är också där som tävlingen kommer att arangeras. Duon hoppas att eventet ska ge mersmak och locka fler till att börja lira padel. Foto: Joel Winqvist/Arkiv

Kim Olsson och Andreas Lilja (till höger) driver Padel crew på Rännarbanan i Helsingborg. Det är också där som tävlingen kommer att arangeras. Duon hoppas att eventet ska ge mersmak och locka fler till att börja lira padel. Foto: Joel Winqvist/Arkiv

Padel i världsklass väntas i Helsingborg

Prestigemässigt den största tävlingen någonsin i Sverige

HELSINGBORG. Delar av världseliten i den växande sporten padel kommer till Helsingborg när Padel crew står värd för en challengerturnering.

Ungefär som padelns motsvarighet till tennisens Swedish Open. Så beskriver Andreas Lilja, som ihop med Kim Olsson driver verksamheten på Helsingborgsklubben Padel crew, världsturneringen som pågår mellan den 29 augusti och den 3 september.

Turneringen är en av många som arrangeras på padelns världstour. En challenger innebär att de 20 bästa spelarna i världen inte får delta. Men en hel del lirare som är strax utanför listan kommer till stan. Till exempel spanjoren Pedro Alonso.

– Det är väldigt många bra lag som kommer att vara med. De håller ofantligt hög klass, berättar Andreas Lilja.

Eventet är med råge det största hittills för Helsingborgsföreningen. Och det kanske prestigemässigt största padeleventet som arrangerats i Sverige.

– Det är det absolut. Bara det att vi kommer att ha en läktare som tar 400 personer är inget vi är vana vid, säger Andreas Lilja.

Tävlingarna kommer att äga rum på Padel crews anläggning som ligger på Rännarbanan i Helsingborg.

Men alla förberedelser runtomkring eventet har ändå varit mest utmanande för arrangören. Som att ordna med hotell och transport för spelarna till exempel.

– Det är mycket att dra i. Men vi har fått en hel del hjälp, tillägger han.

Helsingborg ligger i framkant när det gäller padelns utbredning, och utveckling, i landet, berättar entusiasten.

– Padel börjar bli väldigt stort i Helsingborg. Vi har spelat längre här än i övriga delar av landet och kvaliteten på spelare härifrån är hög, menar han.

Några svenskar kommer att delta. Malmökillarna Andreas Pålsson och Bobby Seger är klara för huvudturneringen. Somliga kommer att försöka kvala in. Kim Olsson som driver Padel crew ihop med Andreas Lilja är en av dem. Han går in i förkvalet i par med Tobias Blixt.

– Vi möter ett annat svenskt par i första matchen, säger Kim Olsson som siar chansen till 60-40 i egen favör.

– Vinner vi den lär vi möta ett högklassigt spanskt eller portugisiskt lag. Den lär bli svår att vinna.

Biljetter online

Biljetter till tävlingen säljs via hemsidan www.billetto.se

Publicerad 21 August 2017 09:00