Elbilssatsning på flera håll.

Elbilssatsning på flera håll. Foto: Mostphotos.com

Mångmiljonsatsning på klimatet

HELSINGBORG/SKÅNE. Till och med år 2020 satsar staten 700 miljoner kronor om året för att stödja investeringar i Sverige som effektivt sänker våra växthusgasutsläpp. Satsningen kallas Klimatklivet och det är Länsstyrelsen Skåne som handhar projektet i vårt län.

Nyligen stod det klart att man satsar 153 miljoner kronor på 37 olika skånska klimatinsatser, vilket är den största utbetalningen hittills vid ett och samma tillfälle.

Ett par Helsingborgssatsningar får pengar. Fastighets AB Hjälmshultsgatan får pengar för sin satsning på laddstationer på Hjälmshultsgatan. Satsningen får 110 000 kronor. Fastighets AB Unionen får 550 000 kronor för sin satsning på laddstationer inom Unionen.

– Klimatklivet är brett. Det handlar inte bara om stöd till elbilsladdning vilket många tror. Alla som har en idé som kan leda till god klimatnytta kan söka stöd från Klimatklivet. Både enklare och mer komplicerade åtgärder välkomnas, säger Sandra Johanne Selander, klimat- och energistrateg på Länsstyrelsen Skåne, i ett utskick till pressen.

Sedan starten 2015 har 142 klimatsmarta åtgärder beviljats stöd i Skåne för totalt 366 miljoner kronor. Detta leder till en årlig minskning på 105 000 ton CO2.

Publicerad 05 December 2017 10:52