Sven Holgersson berättar att man kommer att sätta in åtgärder för att öka tryggheten, bland annat på Söder.

Sven Holgersson berättar att man kommer att sätta in åtgärder för att öka tryggheten, bland annat på Söder. Foto: Martin Wingren/Arkiv

Många på Söder känner sig otrygga

Nedslående resultat i trygghetsmätning

HELSINGBORG. Otryggheten på Söder upplevs som alarmerande hög, enligt polisens färska mätning. Nu ska åtgärder sättas in tillsammans med Helsingborgs stad.

Runt 1 700 helsingborgare har svarat på polisens enkät under hösten. Kontentan är att den upplevda otryggheten är hög på sina håll i Helsingborg. Högst är den i stadsdelen Söder.

Lokalpolischefen i Helsingborg Sven Holgersson poängterar att det inte överensstämmer med den faktiska brottsligheten.

– En viktig och trolig orsak till detta är att Helsingborg under en relativt kort tid drabbats av flera incidenter med grov brottslighet vilket sedan rapporterats flitigt i både traditionella och sociala medier, säger lokalpolischefen i ett pressmeddelande.

Däremot visar siffrorna att invånare, på Söder men även i andra stadsdelar, upplever det som att polisen bryr sig om de problem som finns och att man arbetar med rätt saker, skriver polisen i sitt pressutskick.

– Vi har identifierat att Söder och en del andra stadsdelar för närvarande sticker ut i mätningen. Det gör att vi kommer, tillsammans med kommunen, arbeta med åtgärder så att den upplevda tryggheten ökar i de aktuella stadsdelarna under kommande år, fortsätter Sven Holgersson.

– Vi välkomnar siffrorna vilket gör att vi på polisen får en bättre bild på problemen och att vi sedan kan fokusera mer med de resurser vi har. Som vanligt går mätningar upp och ner men nu vet vi bättre vad vi kan sätta in åtgärder tillsammans med kommunen, säger han vidare.

Vi kommer arbeta med åtgärder så att den upplevda tryggheten ökar

I övrigt listar mätningen ett antal genomgripande problem som finns i staden. Det handlar om stökigheter med ungdomsgäng, buskörning med mopeder, andelen som utsätts för minst ett brott, trygghetskänslan utomhus när man är ensam sent på kvällen och att somliga väljer att avstå sportevenemang och kommunikationer.

Polisen har också kartlagt ett antal problem som växt sig större under innevarande år; det handlar om kvinnor som antastas, andelen personer som uppfattar minst ett problem (här med tyngdpunkt trafik), oron för inbrott källare, vind och så vidare samt att allt fler väljer att avstå kommunikationer.

Man har även kikat på utvecklingen åt det andra hållet. Här har man kunnat se att oron för att bli överfallen och misshandlad har minskat under året, jämfört med tidigare.

Publicerad 06 December 2017 15:45