Torbjörn Svensson i sin lägenhet. Bredvid står dövblindtolken Rebecca Finnberg.

Torbjörn Svensson i sin lägenhet. Bredvid står dövblindtolken Rebecca Finnberg. Foto: Joel Winqvist

Dövblinde Torbjörns stora utmaning

Kämpar mot utanförskap – ska korsa sundet i kajak

HÖGANÄS/HELSINGBORG. Tänk dig att du ska korsa Öresund i en liten enmans-kajak, med obetydlig paddlarerfarenhet i bagaget, under oklara väderförhållanden. Minst sagt en utmaning. Tänk dig sedan att du ska göra det med minimal syn och ingen hörsel alls.

Då övergår utmaningen i en än svårare prövning. Men likväl är det vad som väntar Torbjörn Svensson, som lider av dövblindhet. För några år sedan fick han diagnosen Ushers syndrom - RP som innebär att hans syn blir allt sämre i kombination med en medfödd hörselskada. I dag har synen förämrats till den grad att han knappt ser någonting alls och hörseln är obefintlig.

Lokaltidningen skrev i början på februari i år om hans svåra situation. Han beviljas ledsagning 20 timmar varje månad, vilket han anser är långt ifrån tillräckligt för att få den frihet han vill ha. Gång på gång han han nekats personlig assistans, som han menar att han behöver inte minst för att kunna vara pappa fullt ut till sina två barn.

Situationen leder till ett enormt utanförskap, menar Torbjörn Svensson som bor i Höganäs.

– Det är så absurt. Jag trodde inte att det var möjligt att det skulle få gå till på det här sättet i Sverige, säger han.

Hans dövblindhet leder inte bara till ett utanförskap utan även diskriminering och fördomar, upplever han.

Trots att han flera gånger blivit nekad personlig assistans, går hans kamp outtröttligt vidare. Det är här kajaken kommer in i bilden. För att skapa uppmärksamhet kring hans och likasinnades situationer, tar han den 25 maj nästa år sig an uppgiften att paddla från Helsingör till Helsingborg i en kajak. Han är fullt införstådd med att det är en galen idé för en man i hans situation.

– Det är farligt. Det kan vara strömt och blåsigt... Det är en otrolig utmaning för de med fullgod syn och hörsel. Vissa tror säkert att jag är dum i huvudet, säger han.

– Men jag vill få uppmärksamhet kring de här frågorna, fortsätter Torbjörn Svensson.

"Det finns personer med dövblindhet i Sverige som har personlig assistans. Tyvärr förlitar sig många på stadgarna att ska du ha personlig assistans så sitter du antingen i rullstol eller så är du totalförlamad. Det är ett föråldrat synsätt", menar Höganäsbon. Foto: Joel Winqvist

Han ska paddla i en egen kajak men kommer på färden att få hjälp och stöd av en dövblindtolk som även är en erfaren paddlare. Hon kommer att paddla strax bakom honom i en egen kajak. Med tanke på att han knappt kommer att kunna se eller höra något alls under färden, har duon diskuterat en lämplig samarbetstaktik. Om hans tolk behöver förmedla något till Torbjörn, kommer hon att slå på hans akter med sin åra. Till exempel betyder ett slag att han ska sluta paddla. Då ska hon åka upp bredvid honom och börja taktila, som innebär att hon kommunicerar med honom genom att röra vid hans hand. Ett slags morsespråk fast genom beröring.

Det här handlar också om att jag vill visa att inget är omöjligt så länge man får rätt stöd

En av de största utmaningarna inför den stora dagen är att hitta tid och möjlighet att kunna träna ihop, berättar han.

– Vi har inte hunnit träna än. Jag hoppas att vi ska kunna göra det lite i mars- april, säger Torbjörn Svensson som endast paddlat några gånger tidigare i sitt liv.

En tredje båt, med en erfaren paddlingsinstruktör ombord, kommer att vara med under färden.

Han hoppas att arrangemanget ska ge honom känslan av frihet igen, som han upplevde innan han började drabbas av dövblindheten.

– Det här handlar också om att jag vill visa att inget är omöjligt så länge man får rätt stöd. Med rätt stöd funkar jag på samma sätt som du. Och jag måste få bestämma över mitt eget liv, säger Höganäsbon.

LÄS MER:

"Dövblind vill bli lyssnad på"

Publicerad 11 December 2017 14:46