Stig Broqvist protesterar mot beslutet.

Stig Broqvist protesterar mot beslutet. Foto: Joel Winqvist/arkiv

Protest mot rivningslov för Rosenträdgården

"Ett hån mot de som skrivit på för folkomröstning"

HELSINGBORG. Nyligen beslöt stadsbyggnadsnämnden om rivningslov för Rosenträdgården, trots att namninsamlingarna för folkomröstning ännu inte har räknats. Nu protesterar miljöföreningen Jordens Vänner mot beslutet.

Det var den sista oktober i år som namnunderskrifterna för en folkomröstning om Landborgsgaraget lämnades in, en insamling som Naturskyddsföreningen och Jordens Vänner arrangerat under ett halvårs tid. 11487 namn lämnades in, vilket är, om underskrifterna är giltiga, tillräckligt för att frågan om en folkomröstning ska tas ställning till av politikerna.

Men än har kommunen inte meddelat att man har räknat underskrifterna. De aktiva i Jordens Vänner anser att en eventuell folkomröstning ska äga rum i samband med valet nästa år och anser att man ska vila det förberedande arbetet med Landborgsgaraget tills dess.

Men nyligen beslutade en majoritet av politikerna i stadsbyggnadsnämnden trots allt att man ska bevilja rivningslov för Rosenträdgården, som ligger ovanpå det område där ett eventuellt garage ska byggas.

Planen är att ta bort alla träd, buskar, murar, paviljonger och så vidare i början av år 2018, som en förberedelse inför garagebygget.

Detta vänder sig Stig Broqvist, ordförande i Jordens Vänner Helsingborg, emot.

"Det enda rimliga hade varit att vänta med att ta bort Rosenträdgården tills man vet att Landborgsgaraget/Landborgskopplingen verkligen kommer att byggas. Dels är det ett enormt slöseri, om projektet inte blir av och dels kanske parken skövlas i onödan. Om nu träd bara kan flyttas på vintern får man väl vänta till nästa vinter", skriver han i ett pressutskick.

"Det verkar som att man gör detta bland annat för att folk ska tycka att det inte är lönt att rösta mot när projektet redan är påbörjat. Detta är ett hån mot de som skrivit på för folkomröstning", fortsätter han.

Publicerad 12 December 2017 09:20