Bild från hur ljusfesten skulle kunna se ut när staden omvandlas till en ljusscen.

Bild från hur ljusfesten skulle kunna se ut när staden omvandlas till en ljusscen. Foto: Pressbild

Ny ljusfest ska lysa upp stan

Ljuset ska skina i vintermörkret

HELSINGBORG. Under tio dagar i februari ska spektakulära ljus- och ljudinstallationer lysa upp stan.

– Vi vill skapa ett vinterevenemang av rang för helsingborgarna, säger George Jonasson som är projektledare för kommande evenemanget Drömljus som ska anordnas kvällstid mellan den 9 och 18 februari 2018 i centrala Helsingborg.

Tanken är att visa på att staden lever under de mörka vintermånaderna också.

– Det är en period när vi kommer att ha jul och nyår bakom oss men då det fortfarande är mörkt och jäkligt. Man kan behöva lite ljus i tunneln och vi vill erbjuda en upplevelse, fortsätter han.

Drömljus infaller i tid med sportlovet.

Det är både nationella och internationella ljuskonstnärer och designers som bidrar till arrangemanget. Enligt Helsingborgs stad är det banbrytande teknik som ska användas på olika platser i stadsrummet, från Furutorpsplatsen i söder till S:t Jörgens plats i norr.

Bland annat kommer Marie-Jeanne Gauthé verk fasadprojiceras på Rådhuset, Severine Fontaines enligt uppgift enorma glödlampor lysa i Stadsparken och Skullmappings lekfulla och interaktiva installationer visas upp på bland annat Sundstorget.

Evenemanget är fritt för alla då evenemangets grundfundament är byggt på tillgänglighet, trygghet och hållbarhet. Cirka en tredjedel av installationerna är permanenta installationer och ligger som en del av stadens fortsatta trygghets- och tillgänglighetsarbete.

Publicerad 19 December 2017 15:00