Konstnären är uppvuxen i Höganäs och flyttade hit 1993.

Konstnären är uppvuxen i Höganäs och flyttade hit 1993. Foto: Joel Winqvist

Hennes drömvärld blir till film

Drar igång unikt konstprojekt ihop med filmare

HÖGANÄS/HELSINGBORG. Henrietta Kozicas vidunderliga och smått surrealistiska konstvärld ska bli till animerad kortfilm. Genom fantasin vill hon upplysa om den riktiga skogsvärldens urkraft och uppmana till mer eget fritt tänkande.

Höganäskonstnären har målat så länge hon kan minnas. Oftast har hennes verk tecknats på duk med olja eller akryl, men figurer i varierande varianter har också växt fram ur skapandet. De senaste åren har hon i allt högre omfattning målat på väggar ute i det offentliga stadsrummet, i takt med att reglerna för detta luckrats upp allt mer.

För att nämna ett exempel har hon målat tunnelväggarna vid Gåsebäck i Helsingborg på platsen där Hemlösas hus ligger.

– Det tog sin tid, men det gick bra.

Hur känns det att vem som helst kan se din konst ute på stan?

– Mäktigt, stort, ärofyllt. Väldigt ärofyllt skulle jag säga. Att tala genom en stillbild är inte lätt, det brinner i kroppen, så mycket vill jag göra, säger Henrietta Kozica.

Tidigare i år målade hon på en 78 meter lång mur i Katrineholm, efter att en 100-årig dam övertygat kommunen där om att den där grå muren såg lite väl tråkig ut.

Henrietta Kozica tillverkar även figurer. Som den här på bilden.

Henrietta Kozica tillverkar även figurer. Som den här på bilden.

78 meter, låter som att det tog sin tid att måla den?

– Jo, det kan man säga, säger hon och ler:

– Det tog nog tre till fyra veckor. Den var lång.

Där och då träffade hon på Daniel Hjalmarsson, fotograf för Katrineholms kommun och med lång erfarenhet som tv-fotograf i bagaget. De började prata och insåg att de talade samma språk när det gäller visioner, målbild och tankar om konsten. Till slut bestämde de sig för att göra något ihop. Nu har de inlett ett unikt projekt som handlar om att göra en animerad kortfilm som utspelar sig i den fantasivärld som Henrietta under åren har byggt upp genom sin konst.

– Vi ska göra allt själva, säger Henrietta och pratar om allt från manus, modeller, målningar och filmning till musikkomponering och 3D-animering. Mycket av detta är nytt för dem båda.

Vi har tappat mycket av kunskapen om naturen och om oss själva

Varför film?

– Det är jäkligt roligt att få jobba med olika uttryckssätt och element. Tänk att få en blomma att röra på sig... säger konstnären och får något drömskt i sig.

Hon berättar utan omsvep att hennes konstvärld lätt kan kännas lite surrealistisk. Att ge sig på att försöka förklara sin egen konstart är sannerligen inte lätt, erkänner hon. Då är det aningen lättare att beskriva hur hon tror att andra uppfattar den.

– Många undrar var djuren är. Vissa tycker att det bara är en öde skog. Men det är det inte för mig. Det är mer levande än något annat för mig, ända ner till varje liten kvist, förklarar hon.

– Jag tror också att den uppfattas som stark och vacker och att den talar till folk, säger hon.

Henrietta Kozica med sin drömvärld i bakgrunden.

Henrietta Kozica med sin drömvärld i bakgrunden. Foto: Joel Winqvist

En titt på flera av hennes verk i hennes Höganäslägenhet vittnar om skogsvärldar i fantasins sken. Eller är det en skog? Somliga föremål på duken skvallrar om att det kanske snarare är under ytan som de befinner sig. Eller inte. Men vem har sagt att konsten ska vara enkel?

När filmen ska vara klar har de inte bestämt. Det får ta sin tid, menar hon. Det lutar åt en kortfilm på tio till femton minuter. Faller det väl ut kan det bli fler, tror hon.

Men det är inte bara fantasin som ska stå fond för filmen. De kommer även att filma verkliga scener i stadsmiljö och sedan sammanfoga verkligheten med fantasin.

Onekligen kontrastrikt?

– Ja, det kommer bli väldigt häftigt att sätta ihop det, säger 33-åringen.

I dagens digitala värld har vi människor så mycket annat som lockar än att vara ute i naturen, och vardagsstressen gör sig inte särskilt sällan påmind, menar hon.

– Vi har tappat mycket av kunskapen om naturen och om oss själva. Jag vill ge en ögonöppnare för ett nytt, öppet och friare tänkande. Jag vill ge människor frihet att tänka större och djupare kring naturen och vad det är.

Publicerad 22 December 2017 13:43