Susanne Roosen-Runge och Adam Sarten som ligger bakom IOS Cares.

Susanne Roosen-Runge och Adam Sarten som ligger bakom IOS Cares. Foto: Izabella Råberg

Komplexa samhällsproblem på tapeten på Mindpark

Seminarie samlar sociala entreprenörer på Campusområdet

HELSINGBORG.

Under tisdagen är det dags, idéer har vässats och pitchar har övats. Upp till bevis för sex deltagande sociala entreprenörer som under tolv veckors tid har deltagit i coachningsprogrammet accelerator i Helsingborg.

Av
Linnea Ömmelspång

Under tolv veckor har sex sociala entreprenörer fått hjälp att utveckla sina affärsidéer med coacher ifrån Helsingborgs stad, Lunds universitet, Socialhögskolan och Campus Helsingborg.

Som deltagare i programmet får man hjälp med affärsutveckling och finansiering, effektmätning och agenda 2030 samt kommunikation och marknadsföring som verktyg för att skapa en bra start på företagandet. Utöver detta så ges även enskild handledning och uppföljning med varje entreprenör.

I slutet av varje kurs hålls denna så kallade sopact impact day där troliga finansiärer, företag som skulle vara intresserade av entreprenörernas idéer samt andra människor som entreprenörerna skulle kunna dra nytta av i sitt framtida arbete med sina projekt bjuds in.

Emelie Dahlström som är projektledare för Sopact säger att tanken med projektet är att coacher tillsammans med sociala entreprenörer ska hitta nya metoder för att lösa samhällets komplexa problem. Sopacts entreprenörer kan hjälpa till att titta på problem i samhället med nya perspektiv och komma på en tjänst eller produkt som kan lösa problemet.

– Det finns ett antal problem i samhället som blir allt mer komplexa, säger Emelie Dahlström.

Seminariet hålls på Mindpark.

Seminariet hålls på Mindpark. Foto: Pressbild

Årets sex entreprenörer som ska lösa samhällets problem är följande:

  EOS Cares beskriver sig själv som den största basketbollklubben i södra Sverige. Klubben är belägen i Lund och erbjuder möjligheter att träffa nya människor under tiden man tillexempel spelar basket, har språkcafe, lagar mat ihop. EOS Cares har även integrationssamarbeten med Lunds kommun för att hjälpa flyktingar att hitta boende. EOS Cares samarbetar även med Lunds kommun för att en gång i månaden öppna hallen för olika lokala organisationer som erbjuder kurser inom diverse olika saker. Bakom initiativet EOS Cares står entreprenörerna Susanne Roosen-Runge och Adam Sarten. EOS Cares startade 2016.

  Ett hem att trivas i - en stad att trivas i har startat en homestyling byrå som använder sig av återvunna möbler och material. Deras affärsidé bygger på att alla ska ha ett hem oavsett inkomst. Designstilen kombinerar individens rötter med stilren skandinavisk design, minimalism och ordning och reda tillsammans med spontanitet, värme och färger från alla världens hörn. Bakom initiativet står Emir Mujezinovic Helsingborg

  International Connections hjälper internationella personer som bor i Köpenhamn med omnejd. Initiativet bjuder in till networking tillfällen där man som internationell i Köpenhamn kan gå för att lära sig om den plats där man bor samt lära sig om diverse olika saker. Entreprenören bakom projektet är Sally Russel

  I am coachning skapades av entreprenören Alexandra Skoglund och erbjuder yoga. Tillvägagångssättet varierar beroende på vad gruppen behöver.

  Social Business Lab är ett projekt och konsultbyrå med fokus på hållbarhet. Projektet jobbar med att etablera nyanlända på arbetsmarknaden samt öka deras intresse och kunskap kring programmering och digitala verktyg för barn och unga. Entreprenören bakom projektet är Calle Norling

  VeloHouse är ett cykel community som baseras på människors insatser. Vem som helst i Helsingborg kan komma dit och vara med i workshops, låna cykel verktyg samt få hjälp med sina cyklar, skateboards eller mopeder eller något annat på hjul. Entreprenören David Hares dröm med projektet är att kunna erbjuda unga praktik och sedan hjälpa dem att få vidare jobb.

Idag ska dessa affärsidéer alltså presenteras.

Det finns ett antal problem i samhället som blir allt mer komplexa

Att delta i projektet är gratis och entreprenörerna ges istället pengarna som programmet hade kostat för att kunna vidareutveckla sina affärsidéer.

Ny omgång av acceleratorprogrammet startar upp igen i mars och alla som har en idé som går ut på att skapa samhällsnytta kan ansöka till programmet.

Publicerad 16 January 2018 14:18