Foto: Mostphotos.com

Nytt tjejnätverk för teknikelever öppnar upp

Vill fånga upp de som riskerar att hoppa av studier

HELSINGBORG.

Ett nytt nätverk för teknikintresserade tjejer drar igång i Helsingborg på uppdrag av Region Skåne.

Av
Linnea Ömmelspång

Syftet är att teknikintresserade tjejer från teknikprogram på olika gymnasieskolor i Helsingborgs stad ska få chansen att hitta nya kontakter och utveckla sina kunskaper inom teknik.

– Vi har sett att till exempel grupper på Facebook har varit till stor hjälp för de som är en minoritetsgrupp på sin utbildning eller jobb, säger Karin Blomstrand, projektledare för initiativet som jobbar på Winnet Skåne, till Lokaltidningen.

Nyligen skedde en första träff som också civilingenjören Ulrika Lindstrand var med på. Hon har jobbat med pyroteknik och läkemedel och är också ordförande i fackförbundet Sveriges ingenjörer.

Till uppstartsträffen var fem tjejer anmälde.

– Eftersom det inte går så många tjejer på teknikprogrammen blir gruppen mest troligt inte så stor i slutändan heller. Men vi vill nå de få tjejer som går på teknikprogrammen för att motivera dem till fortsatta studier då minoritetsgrupper på ett program ofta är mer benägna att hoppa av, menar hon.

Det finns tankar på fler projekt med andra minoritetsgrupper men man vill avvakta med dem i dagsläget. Men det är inte helt omöjligt att i fall detta projektet blir lyckat att andra projekt skulle kunna starta igång i framtiden, förklarar Karin Blomstrand.

Publicerad 25 January 2018 11:00