Kommunstyrelsens ordförande Peter Danielsson.

Kommunstyrelsens ordförande Peter Danielsson. Foto: David G Lundin

Världsföretag kan bjudas in till kommande H22

Google och Apple kan bli en del av stadsmässa

HELSINGBORG.

Staden har haft sitt H55 och H99. Nu planeras det för H22, som ska bli en stadsmässa. Och staden funderar på att bjuda in världsföretag till Helsingborg.

Föregångarna blev stora succér, men det som man planerar för nu, ett H22, lär bli lite annorlunda.

Klassiska bomässor lägger oftast fokus på enskilda bostadsområden. Med en stadsmässa vill man istället visa upp flera olika spännande, intressanta och levande delar av staden, förklarar Peter Danielsson (M), kommunstyrelsens ordförande.

– Vi vill visa upp något bredare än enbart bostadsbebyggelse, säger han till Lokaltidningen.

Tidigare under månaden beslutade politikerna i kommunstyrelsen att skjuta till 1,5 miljoner kronor ytterligare för att utreda och förbereda en kommande mässa.

I detta nu utgår staden från tre konkreta exempel på områden som är i större förändring, och som kan komma att spela en huvudroll under en ny stadsmässa.

Den ena är Oceanhamnen, den nya stadsdelen vid havet som håller på att växa fram. Det var också det här stadsutvecklingsprojektet som födde idén till ett H22.

– Nu är vi nära. Spaden ska sättas i marken under våren på platsen och då lyfter vi frågan om H22 igen, säger moderatpolitikern.

Skiss av hur kongressanläggningen kan se ut när den är klar. Sea U är ett av områdena där ett eventuellt H22 planeras arrangeras.

Skiss av hur kongressanläggningen kan se ut när den är klar. Sea U är ett av områdena där ett eventuellt H22 planeras arrangeras. Illustration av Jais Arkitekter

En annan plats som kommer att bli lite av ett epicentrum för stadsmässan är Seau på ångfärjetomten, som i detta nu förtätas i innerstaden genom nya bostäder och en ny hotell- och kongressanläggning.

En tredje är en annat exempel på stadsutveckling, nämligen Drottninghög.

– Där river vi och bygger nytt och vi vill visa på hur vi utvecklar ett miljonprojektsområde, fortsätter han.

H22 ska också ge flera följdeffekter hoppas politikerna; bland annat nya samarbeten med företag som vill göra satsningar i staden.

– Vi vill bjuda in företag att vara med och att vi riktar oss till exempelvis Google och Apple och fråga: vad vill ni göra i Helsingborg, säger han.

Han berättar att man vill passa på att dra nytta av historiska kopplingar som går att göra till både H55 och H99.

– Vi hade en chans till ett H11, men då var vi inte redo. 2022 känns lagom, säger han.

Dessutom har de styrande i staden aviserat stora visioner inför 2035 om hur staden ska vara och se ut då.

– Men det behövs etappmål inför det och då känns 2022 som ett logiskt delmål.

I höst ska tjänstemän återkomma med mer detaljerade planer för mässan.

Publicerad 30 January 2018 15:54