Skiss av hur vattentornet planeras att se ut när det är färdigbyggt.

Skiss av hur vattentornet planeras att se ut när det är färdigbyggt. Foto: Wingårdh arkiteker

Så högt blir Helsingborgs nya vattentorn som nu ska byggas

Ska säkra vattentillgången för framtiden

HELSINGBORG. 40 000 kubikmeter betong och 1 800 ton armering kommer gå åt för att bygga Helsingborgs nya vattentorn som ska bli 40 meter högt. Nu börjar bygget.

– Det är väldigt sällan som det byggs den här formen av infrastruktur. Det känns väldigt bra att Helsingborg ligger i framkant. Vattentillgången är en av våra allra viktigaste frågor och något man alltför ofta tar för givet, sade Christian Orsing (M), stadsbyggnadsnämndens ordförande, när första spadtaget togs för bygget i tisdags, i ett pressmeddelande.

Magnus Jälminger (M), styrelseordförande i NSVA, poängterade vikten av att trygga dricksvattenförsörjningen.

– Med det nya vattentornet ökar vi tryggheten för Helsingborg och övriga kommuner som får sitt dricksvatten via oss, sade han.

Här tas första spadtaget för Helsingborgs nya vattentorn. Höll i spaden gjorde Jörgen Flink, Christian Orsing, Magnus Jälminger, Johan Lindberg och Emma Hadmyr.

Här tas första spadtaget för Helsingborgs nya vattentorn. Höll i spaden gjorde Jörgen Flink, Christian Orsing, Magnus Jälminger, Johan Lindberg och Emma Hadmyr. Foto: Timo Julku

Det är NSVA som i samverkan med NCC bygger det nya vattentornet på uppdrag av kommunen. Man kommer även att uppföra två lågreservoarer och en teknikbyggnad. Satsningen görs för att trygga den framtida vattendistributionen i nordvästra Skåne. Tornet skulle man kunna likna vid en modern variant av en akvedukt.

Det kommer att gå åt en del betong för att bygga vattentornet

Tornet, designat av Wingårdh Arkitektkontor, blir 40 meter högt och har formen av en ring med 90 meters diameter som vilar på 24 betongpelare. Vattnet ska strömma genom ringen och skapar på så sätt en god omsättning av vattenvolymen.

– Det kommer att gå åt en del betong för att bygga vattentornet, närmare bestämt 40 000 kubikmeter betong och 1 800 ton armering, berättade Jörgen Flin, avdelningschef på NCC Infrastructure.

Vattentornet byggs intill Österleden och lär bli svårt att missa för de som kör längs med leden eller för de som färdas på Filbornavägen österut. Planerad invigning för det nya vattentornet är sommaren 2020.

Det nuvarande tornet vid Fredriksdal, som byggdes redan 1962, kommer att finnas kvar. När det nya vattentornet är på plats finns möjlighet att tillfälligt ta det äldre tornet ur drift för renovering.

Publicerad 05 April 2018 09:12