Elin Andersson och Per Bolund pratade dagens konsumtionsvanor för unga i en matbutik i city.

Elin Andersson och Per Bolund pratade dagens konsumtionsvanor för unga i en matbutik i city. Foto: Joel Winqvist

Här spelar Helsingborgsprofilen in konsumentvideo med minister

Sveriges budget- och skuldrådgivare möts i Helsingborg

HELSINGBORG. Jämnt och ständigt utsätts vi för utmaningar när det kommer till shopping och konsumtionshets. Lokala Youtubeprofilen Elin Andersson passade på att handla mellanmål med konsumentminister Per Bolund (MP), och pejlade läget kring en fråga som berör många unga.

Minstern var under tisdagen på snabbvisit i Helsingborg i samband med att landets budget- och skuldrådgivare möts för konferens i ämnet under tisdagen och onsdagen.

– Det är otroligt roligt att komma ut och träffa alla konsumenter och höra vilka tankar man har och vilka svårigheter man upplever, säger Per Bolund.

En av de unga konsumenter som ministern mötte under sitt besök var Helsingborgsbon Elin Andersson. Hon är aktiv på sociala medier, hon v-loggar och har bland annat en egen Youtubekanal under namnet Elinens som har över 25 000 följare. De passade på att prata om dagens konsumtionssituation för unga, om budgetköp och om vikten av att tänka efter innan man slänger upp en vara på bandet i butiken.

När man hela tiden blir pushad att köpa mer och mer är risken att man tappar kontrollen över ekonomin

De träffades i en lokal matbutik i city. De hade gjort upp om att genomföra ett budgetköp som innebar att de skulle köpa varsitt mellanmål till en kostnad av max 50 kronor. Elin Andersson passade under shoppingturen med ministern på att spela in en egen video till sin Youtubekanal för att vända sig med konsumtionstips till sina unga följare.

Vilket budskap ville hon då främst förmedla till dem?

– Att man ska vara kritisk när man ser reklam. Är detta ett betalt samarbete som den här influencern gör så kan man fråga sig hur mycket man ska lita på den personen. För även om det är en person som är din största förebild så kan den ändå påverkas av att den får betalt och då ska säga en viss sak, säger Elin Andersson.

Per Bolund och Elin Andersson var nöjda med sina inköp och klarade dessutom budgetkravet om maxinalt 50 kronor.

Per Bolund och Elin Andersson var nöjda med sina inköp och klarade dessutom budgetkravet om maxinalt 50 kronor. Foto: Joel Winqvist

I dagens samhälle utsätts vi ständigt för köpbudskap, och det här är en utmaning som inte minst dagens unga brottas med, menar Per Bolund.

– Vi behöver få med oss information som vi behöver för att kunna fatta kloka beslut. Och inte bara gå på magkänsla, som man ofta gör när man handlar mat. Eller på det senaste reklambudskapet som man har fått in i örat, menar han.

Det är inte minst viktigt att tänka långsiktigt på sin ekonomi och hålla koll på sina utgifter, menar han.

– När man hela tiden blir pushad att köpa mer och mer är risken att man tappar kontrollen över ekonomin och köper för mycket, mer än vad man har råd med. Det är ett jättestort problem när man hamnar där och inte kan betala sina skulder. Då kan man ju inte ta lån, köpa lägenhet eller så. Det är viktigt att planera långsiktigt, förklarar Per Bolund som även är finansmarknadsminister i Stefan Löfvens regering.

Elin Andersson har många järn i elden och fritidsintressen som teater tar en del tid. Hon satsar hellre på att få bra kvalitet på sina publiceringar på Youtube, än att det ska ske ofta. 17-åringen går till vardags på Campeon frigymnasium i Helsingborg.

Elin Andersson har många järn i elden och fritidsintressen som teater tar en del tid. Hon satsar hellre på att få bra kvalitet på sina publiceringar på Youtube, än att det ska ske ofta. 17-åringen går till vardags på Campeon frigymnasium i Helsingborg. Foto: Joel Winqvist

Ur butiken kom de med inköpta mellanmål i händerna. Elin Andersson bland annat med dryck och en burk proteinpudding. Per Bolund gjorde ett till synes något mer sparsmakat inköp; en juice, fralla och en tomat fick det bli som mellanmål för ministern.

– Det här kommer nog ge bra kraft inför resten av dagen. Och så lyckades vi ju klara vår budget också!

Publicerad 25 April 2018 09:22