Bild från tidigare dykning. På bilden syns trädgårdsstolar på havets botten som någon bevisligen inte längre fann någon användning för.

Bild från tidigare dykning. På bilden syns trädgårdsstolar på havets botten som någon bevisligen inte längre fann någon användning för. Foto: Jonny Magnusson

Snart ska hamnen på Råå rensas från skräp

RÅÅ. Helsingborgs Sportdykarklubb Delfinen genomför varje år en ordentlig städning av ett hamnområde, då botten rensas från allehanda skräp som kastats i vattnet. Den 26 augusti riktar klubben sina ansträngningar mot hamnområdet på Råå som kommer att städas mellan klockan 10 och 14.

"Varje år samlar vi våra krafter och städar upp ett hamnområde i Helsingborgstrakten. Väldigt ofta faller valet på Norra hamnen av den enkla anledningen att där finns mycket skräp. Finns det folk finns det skräp. I år tänkte vi att Råå hamn skall få vår hjälp som en förlängning på det underbara arbete Råå fiskevårdsförening gör för resterande del av Rååån och vårt havsöringsbestånd", skriver Jonny Magnusson, som är miljöansvarig på Helsingborgs Sportdykarklubb Delfinen i ett mejl till Lokaltidningen.

När tidningen ifjol intervjuade hans klubbkamrat Kenneth Nilsson, vittnade han om nedskräpningen som sker i våra hav.

– Du kan inte ana hur mycket som finns under ytan, sade han och förklarade att dykarna hittat allt från cyklar, oljefilter, mobiltelefoner, ölflaskor och glas till hela bord och stolar.

Publicerad 15 August 2018 07:00