Ola Thufvesson vill att medborgare ska vara med och rösta kring hur stadsmiljön ska se ut.

Ola Thufvesson vill att medborgare ska vara med och rösta kring hur stadsmiljön ska se ut. Foto: Privat/Whilborgs.

Han ritade om nya terminalen på sju minuter – hyllas

"Med några få streck kan man göra folk gladare och visa en väg framåt"

HELSINGBORG.

Amatörarkitekten Ola Thufvesson tog en tuschpenna och förvandlade den blivande terminalen på Knutpunkten till något som anses enastående av många.

Av
André Kvist

Det tog bara sju minuter för Ola Thufvesson att rita om förslaget på den nya terminalen vid Helsingborgs central. Han anser att förslaget som finns ser mer ut som ett kontorshus med en tågstation i källare och inte en klassisk centralstation värdig staden.

– Det är tydligt att det saknas motbilder i samhällsdebatten. Jag plockade upp ett par saker och framhävde dem. Glaskupolen drog jag fram till gatan så att klockan kommer ända fram. Jag tog in lyktorna från paradgatan och binder ihop det med lite mjukare former. Och ger mer tyngd åt Järnvägsgatan så det blir en bättre balans, berättar Ola Thufvesson.

Universitetslektorn vid Campus Helsingborg har gjort liknande ritningar två gånger tidigare. Bland annat på ett nybyggt hotell i staden. Han önskar att det fanns en kommunikation till folket i beslut som dessa, att människor får se ett par förslag och lägga sin röst på det man uppfattar som bästa alternativet.

Trots att han inte är arkitekt så har han ett stort intresse för stadsmiljö och träffar ofta arkitekter i sitt arbete. På campus frågade han eleverna vilket förslag som de föredrog. I princip alla tyckte om hans förslag mest.

– Det förslag som finns ser inte ut som en station, en station ska vara en arketypisk byggnad som känns igen och som alla förstår vad det är, säger han, och fortsätter:

– Mitt bidrag är att visa hur man med få streck kan uppnå en kompromiss som gör folk lite gladare, jag söker inte konfrontation utan vill visa en väg framåt. Det är inte omöjligt att lyssna på platsen och folket, tycker jag.

Att det stående förslaget ska förkastas till förmån för hans eget tror Thufvesson inte kommer ske. Bygglovsansökan för den nya terminalen har inkommit och ombyggnationen är, som man säger, "i pipelinen".

Det förslag som väntas byggas.

Det förslag som väntas byggas. Foto: Wihlborgs/Tengbom.

Ola Thufvessons förslag har plockats upp av gruppen Arkitektupproret som förespråkar en mer klassisk arkitektur i städer under parollen "Låt oss bygga vackert igen". Många medlemmar föredrar och hyllar Thufvessons förslag som blivit en snackis i branschen.

– Thufvessons försköningsförslag visar på ett genialt sätt hur man kan göra en trist och människofientlig låda mer intressant och attraktiv. Så gott som alla Arkitekturupprorets medlemmar som sett skissen har reagerat positivt. Alltså helt i linje både med resultatet av Thufvessons egen enkät på Campus som visade att 95% föredrog det pimpade förslaget, och den miljöpsykologiska och neurovetenskapliga forskning som studerat vad majoriteten föredrar, dras till och mår bra av, skriver Arkitektupproret till Lokaltidningen.

Publicerad 24 September 2018 00:00