Sabina Söder jobbar till vardags som lärare på Elinebergsskolan. Snart drar hon igång sin Xperience-show på Charles Dickens på Söder.

Sabina Söder jobbar till vardags som lärare på Elinebergsskolan. Snart drar hon igång sin Xperience-show på Charles Dickens på Söder. Foto: Joel Winqvist

Söder satsar på Söder: "Jag ser mer potential"

Showprofilen dubbelt aktuell i stadsdelen

HELSINGBORG.

Ett inarbetat krogkoncept byter lokal och dess förgrundsfigur får huvudroll när nya Södergallerian ska invigas. I förlängningen vill Sabina Söder sudda ut gränserna mellan stadsdelarna.

När Sabina Söder den 6 oktober förflyttar sin krogshow Xperience – the dinnershow till Charles Dickens på Södergatan är det ingalunda första gången hon sätter sprätt på sin kreativa ådra i Helsingborgs södra delar.

För flera år sedan drev hon dansstudion- och skolan Show Factory på Västra Fridhemsgatan. Hon har också bott på Carl Krooks gata och på Planteringen och när hon nu med förväntan inväntar premiären gör hon det likaledes med en känsla av att hitta hem.

– Jag känner mig hemma här. För mig finns det en otrolig charm på Söder, säger hon.

Det senaste året har krogshowen spelats på Nattkatten intill stadsteatern. Inför flytten till Dickens har flera förändringar gjorts i lokalen; bland annat har en vägg tagits bort, helt ny ljud- och ljussystem installerats och det har även satsats på fler tv-monitorer för att fler ska kunna följa showen.

För mig finns det en otrolig charm på Söder

– Jag känner mig otroligt välkommen här. Vi tänker åt samma håll jag och Thomas, säger hon och refererar till Dickensägaren med efternamnet Ingerby.

Showen följer samma koncept som tidigare, med en stor spännvidd mellan olika musikgenrer. "Det mesta från Rolling Stones till 2000-talsmedleyn", som hon själv beskriver det. Och med glädjen och det familjära som en pulserande röd tråd genom det hela.

I samma veva kommer Klubb 39 plus att köra igång på fredagar och lördagar. Tanken är att de båda koncepten ska ge draghjälp åt varandra.

Den 26 oktober håller hon i taktpinnen för invigningen av Södergallerian, det före detta Söderpunkten.

Den 26 oktober håller hon i taktpinnen för invigningen av Södergallerian, det före detta Söderpunkten. Foto: Joel Winqvist

Sabina Söder är den typen av människa som går mycket på magkänslan. Det ska helt enkelt kännas rätt för att satsa. Och magen har gett klartecken. Själv känner hon mycket för stadsdelen och nu står det klart att hon blir konstnärlig ledare för invigningsfirandet av nya Söderpunkten, som får namnet Söder, den 26 oktober.

Hon kommer att implementera delar av sin show i invigningsnumren. Till sin hjälp tar hon hundra elever från Elinebergsskolan, där hon i dag undervisar i sång, dans och teater.

– De kommer vara med och dansa och sjunga. Det känns verkligen jättekul, säger Sabina Söder som ler åt det i sammanhanget passande efternamnet.

Hon ser satsningarna som ett led i att vara med och ge stadsdelen ett lyft.

– Jag ser mer potential än vad som används i dag, säger hon och tror att nyckeln till att höja Söders status är att olika aktörer börjar samarbeta på ett annat sätt än i dag.

Det ska inte behöva finnas några gränser mellan stadsdelarna

– Jag önskar att man kan hjälpas åt.

Hon har en vision om att vara med och bygga upp ett slags kreativt centrum för unga på Söder i framtiden. En satsning kommunen, företag, föreningar, kyrkans verksamheter och andra aktörer skulle kunna samarbeta om.

– Framförallt en fritidsgård, med inriktning på kreativitet och hälsa. Och ett kafé där unga kan sitta och plugga. Det finns inte så mycket för unga att göra här i dag. Jag tror det hade kunnat göra stor skillnad, säger Sabina Söder som har slängt ut frågan till kommunen.

Har du fått något svar?

– Jag känner att jag har fått gensvar, säger hon.

– Det ska inte behöva finnas några gränser mellan stadsdelarna.

Publicerad 24 September 2018 09:00