Bryggmästare Håkan Henningsson och Nicolai Gyllström vid bryggverket.

Bryggmästare Håkan Henningsson och Nicolai Gyllström vid bryggverket. Foto: André Kvist.

Bryggeriet når hela landet efter storvinster

"Eureka! Det var helt enormt!"

RÅÅ.

Råå Bryggeri har inom loppat av tre år nått hela landet med sina produkter. I vintras vann de två offerter på tre veckor hos Systembolaget och nu investerar man för framtiden.

Av
André Kvist

Det började i ett kök när Nicolai Gyllström tog hem ett minibryggverk och provade på att göra sin egen öl. Intresset greppade sannerligen tag i honom och han började kort därefter studera till bryggare på Skandinaviska bryggarhögskolan i Köpenhamn.

Den 1 december 2015 startade så produktionsbandet. Då hade Nicolai sagt upp sig från sitt jobb och helhjärtat satsat på ett bryggverk med en kapacitet som skulle hantera behovet i ett årtionde framåt. Redan då började beställningarna flöda in och det skulle bara fortsätta.

– Vi gick ut på en öppen marknad med en ganska massiv konkurrens och ingen efterfrågan. Det var högrisk och varningsflaggor. Vi hade ett antal produkter och började sedan se orderna komma in, varje minut! Det var otroligt kul och nu under första halvan av 2018 har vi haft extrem efterfrågan, berättar han.

Nicolai Gyllström njuter av bryggeriets framgångar samtidigt som han nu satsar på att företagets ska växa.

Nicolai Gyllström njuter av bryggeriets framgångar samtidigt som han nu satsar på att företagets ska växa. Foto: André Kvist.

Vid den tiden var varenda flaska som gick ut en beställning, inga stod på Systembolagets hyllor, men det skulle ändras. I slutet av 2017 ringer telefonen, bryggeriet har vunnit en offert på 120 butiker, vilket innebär att deras flaskor ingår i sortimentet på Systembolaget. Tre veckor senare kom nästa storvinst, denna gång på 180 butiker för en annan av deras ölsorter, lansering lagom till sommaren på båda.

– Eureka! Sedan var mina ögon som tefat! Det var helt enormt!

Nyligen fick man installera tre nya tankar då efterfrågan är så stor.

Nyligen fick man installera tre nya tankar då efterfrågan är så stor. Foto: André Kvist.

Friska saltvindar från Öresund blåser in mot lokalerna en bit från Råå hamn. Tre nya tankar har installerats för att mer öl ska kunna tillverkas, så även en separator som snabbar på lagringstiden och rensar bort jäst, men inte smak. Dagen till ära pågår utbyggnad av själva bandet där flaskorna fylls, ettikeras och förpackas.

– Det är rena bra öl, välgjorda och många gillar nog det lite enklare. Svårt att säga vad som gjort att det tagit fart men det är kul, säger Håkan Henningsson, bryggmästare.

Håkan Henningsson undersöker doften efter att ölen separerats.

Håkan Henningsson undersöker doften efter att ölen separerats. Foto: André Kvist.

Nu når Råå Bryggeri kunder från sydligaste Skåne upp till Haparanda.

– Vi får höra att folk tycker att det är "bra öl". Det har varit två väldigt lyckade lanseringar och vi växer, säger en strålande Nicolai Gyllström.

Publicerad 27 September 2018 15:00